Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin’den Körfez krizinin çözümü konusunda Kuveyt Emiri’ne destek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kuveyt ve Çin, 9 Temmuz’da ortak çıkarlar çerçevesinde kalkınmayı teşvik etmek ve her alanda işbirliğini derinleştirmek için stratejik bir ortaklık kurma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Çin, Kuveyt Emirinin Körfez krizini çözmek için arabuluculuk çabalarına destek verdiğini de vurguladı.

Yedi ortak iş birliği anlaşmasının imzalanmasını içeren ortak görüşmelerin ardından Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün Büyük Halk Sarayı’nda Kuveyt Emiri’nin onur konuğu olduğu “Arap- Çin İş Birliği Forumu” oturum aralarında bir araya geldi. Taraflar, konuya dair de ortak bir bildiri yayınladı.

Kuveyt Haber Ajansı KUNA’nın aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı ve Kuveyt Emiri arasındaki görüşmelerde, “iki ülke ve iki dost halk arasındaki tarihi ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi, karşılıklı menfaatlere ve ortak çıkarlara katkıda bulunacak şekilde çeşitli alanlarda kalkınmayı destekleme, iki halkın da refah düzeyini yükseltme, mevcut iş birliği beklentilerini karşılamak üzere stratejik ortaklığı pekiştirme” üzerinde duruldu.

Görüşmelerde ayrıca, “bölgesel ve uluslararası arenadaki en önemli konular ve en son gelişmeler, ortak öneme sahip meseleler hakkında koordinasyon sağlamak için görüş alışverişinde bulunma” önerisi yapıldı.

Öte yandan yayınlanan ortak bildiride, ziyaret sırasında Kuveyt Emiri ve Çin Devlet Başkanı arasında ikili görüşmelerin gerçekleştiği, Çin- Kuveyt ilişkilerine dair derinlemesine görüş alışverişi yapıldığı, ikili ilişkilerde görülen büyük gelişimin değerlendirmesinin yapıldığı, ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulduğu ve söz konusu konulara ilişkin fikir birliğine varıldığı belirtildi.

Bildiride, iki ülke liderlerinin de “”ikili ilişkilerle elde edilen büyük kalkınmanın yüksek bir değerlendirmesini yaptığı, bölgesel ve uluslararası ortak meselelerde görüş alışverişinde bulunduğu” ifade edildi. Ayrıca liderlerin, iki ülke arasında stratejik ortak ilişkiler kurmayı ve iki ülkenin kalkınma ve refahını desteklemeye katkıda bulunmayı kabul ettiği vurgulandı.

Bildiride ayrıca, uzlaşı çevresini genişletmek, karşılıklı siyasi güveni sağlamlaştırmak ve derinleştirmek için karşılıklı üst düzey ziyaretlerin yoğunlaştırılması suretiyle, iki ülke arasındaki iletişim ve istişarelerin sürdürüleceği ve güçlendirileceği vurgulandı.

Aynı şekilde tarafların, “her iki ülkenin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü ile ilgili konularda destek almayı” ve iç işlerine müdahalede bulunmamayı kabul ettiği açıklandı. Bu bağlamda bildiride, Kuveyt’in “Tayvan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu” onayladığı, “Çin’in barışçıl olarak yeniden birleşmesine ve Çin hükümetinin Tayvan konusundaki tutumuna” destek verdiği ifade edildi.

İki ülkenin, üretim ve yatırım kapasitesine dair iş birliğinin, kalkınma stratejilerinin uyumlaştırılmasını artırmak, “İpek Şehri ve Kuveyt Adaları” projesi ile üretim kapasitesi ve yatırımında iş birliğini sürdürmek, iki ülke arasındaki pratik iş birliği düzeyini geliştirmek” konularının önemine vurgu yaptığı belirtildi.

Bildiride, tarafların “ekonomik ve ticari alanlarda iki taraf arasındaki entegrasyonun avantajlarını tam olarak kullanmaya, Ortak Ekonomik ve Ticari Komisyon mekanizmalarının kullanılmasını sürdürmeye” istekli oldukları vurgulandı. Aynı şekilde iki ülkenin “şirketlerini ham petrol ticareti, petrol ve doğal gaz kaynaklarının araştırılması ve geliştirilmesi, mühendislik, rafinaj ve petrokimya hizmetlerinin geliştirilmesi ve elektrik, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında iş birliğinin arttırılması” hususlarında görüş birliği sağladığı belirtildi.

Bildiride, iki tarafın “mali işbirliğini güçlendirme, ticaret ve ikili yatırımlarda yerel para biriminin kullanımını artırma” üzerinde yoğunlaştığı, “güvenlik, terörle mücadele, bilgi alışverişi, istihbarat, teknik iş birliği ve personel oluşumu konularında iletişim ve işbirliğini güçlendirme” konularını ele aldıkları ifade edildi.

Bildiride ayrıca, “Çin ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında serbest ticaret bölgesinin kurulması için ortak çaba sarf edilmesi, Çin-Arap İşbirliği Forumu çerçevesinde iletişim ve koordinasyonun güçlendirilmesi, Çin ile tüm Körfez Arap ve Arap Birliği ülkeleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi” konusunda Kuveyt ve Çin’in kararlılığına dikkat çekildi.