Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB’den Trump’a ‘Dostlarınızın kıymetini bilin’ çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD Başkanı Donald Trump’a NATO zirvesi öncesi dostlarının kıymetini bil çağrısında bulunduğu bir mesaj gönderdi.

Basında yer alan haberlere göre bu mesaj büyük önem taşıyor. Tusk, Brüksel’deki NATO-AB 2. ortak bildirisi imza töreninde yaptığı konuşmada, “Dostlarınızın kıymetini bilin, neticede çok fazla dostunuz yok” ifadelerini kullandı.

Aynı bağlamda, NATO ve AB, Brüksel’de düzenlenmesi planlanan zirve öncesi bugün işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı. Çoğu kişi bunun ABD ile Avrupalı ortakları arasındaki gergin ilişkiler için bir deneme olmasından endişe ediyor.

NATO zirvesinin iki gün sürmesi bekleniyor. Trump’ın Avrupalı NATO ülkelerinin askeri harcamalarını arttırması yönündeki talebini yinelemesi bekleniyor. NATO’daki askeri harcamaların faturasının büyük bir kısmı ABD’ye kesiliyor.

ABD’nin AB’den askeri olarak uzaklaşma tehdidi, kıtanın savunmasını sağlamak için daha fazla çabalaması gerektiği düşüncesini güçlendirdi. Öte yandan Rusya doğuda provokatif tavırlar sergiliyor.

NATO’ya üye 22 AB ülkesi bulunuyor. NATO üyesi Türkiye ile AB üyesi Kıbrıs arasındaki gerginlik nedeniyle iki örgüt arasındaki ilişkiler geçmişte gerildi. Ancak bu gerilim 2016 yılında düşüş gösterdi.