Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin’den ABD’ye vergi misillemesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin ithal Çin ürünlerine yönelik vergi uygulaması iki ülke arasındaki tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Çin’den yapılan son açıklamalar ABD’nin hamlelerine aynı şekilde cevap verileceği yönünde.

Pekin yönetimi Washington’ın Çin menşeli 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulayacağına dair yeni tehdidinin ardından misilleme yapacağını açıkladı.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin eylemlerinin Çin’e, Uluslar arası alana ve kendilerine zarar verdiğini belirtti. “Tamamen kabul edilemez” olarak nitelendirdiği ABD’nin bu yeni adımını kınadı.

Bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Çin hükümeti, ülkenin ve halkın temel çıkarlarını korumak için gerekli karşı önlemleri uygulamak zorunda kalacak. Uluslararası toplumu, çok taraflı serbest ticaret sistemi kurallarını korumak için koordineli bir şekilde çalışmaya çağırıyoruz.”

Ticaret Bakanlığı ayrıca ABD’nin yeni kararını Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet edeceklerini de duyurdu.

ABD – Çin gerilimi tırmanıyor

Pekin, Washington’ı iki ülke arasındaki ticareti yok etmeye çalışmakla suçladı.

Pekin’de düzenlenen bir forumda konuşan Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Şingang, Çin ve ABD arasında gümrük vergilerinin karşılıklı olarak büyük oranda artırılmasının iki ülke ticaretini kaçınılmaz olarak yok edeceği uyarısında bulundu.

Başkan Donald Trump’ın 18 Haziran’da verdiği talimat doğrultusunda hazırlanan yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilecek Çin menşeli ürünlerin listesi kısa süre önce ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yayınlamıştı.