Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas, 3 şehide ‘Kudüs Cesaret Madalyası’ verecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 38 yıl önce meşhur Nefha cezaevinde çıkan açlık grevinde şehit düşen 3 kişiye Kudüs Cesaret Madalyası verme kararı aldı.

El- Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er- Racub, dün yaptığı açıklamalarda, Devlet Başkanı’nın bu kararı, tarihi Nefha hapishanesinde 1980 yılında başlatılan 66 mahkumun katıldığı ve 33 gün süren grevin 38. yıl dönümü münasebetiyle aldığını belirtti. Nefha’daki açlık grevinde, Ali el- Caferi, Rasim Halave ve İshak Murağa’nın şehit düştüğü belirtilirken, mahkumlardan büyük çoğunluğunun da yaralandığı ifade edildi.

“Bu şehitlerin cesaretlerinin takdir edilmesi anlamına geliyor”

Racub açıklamasında, “Bu şehitlerin cesaretleri, haklarını savunma konusundaki kahramanlıklarının, kendileri ve halklarının özgürlükleri için mücadele etmelerinin takdir edilmesi anlamına geliyor” dedi.

Genel Sekreter, 3 şehide cesaret ödülü verilmesinin, yalnızca bu kişilerin ailelerini değil hala İsrail hapishanelerinde bulunan tüm mahkumların onurlandırılması anlamına geldiğini ifade etti.

‘Kudüs Cesaret Madalyası’, üstün cesaret gösteren asker ve sivillere verilen en büyük ödül olarak kabul ediliyor. Abbas’ın bu kararından 2 hafta önce Tel Aviv, İsrail’deki cezaevlerinde bulunan Filistinli mahkumların ve İsrail ordusu tarafından şehit edilenlerin ailelerine maaş ödemesi nedeniyle Filistin hükümetini mali olarak cezalandıran bir yasa çıkarmıştı.

İsrail’den skandal karar

Filistinlilerin vergilerinden Filistinli tutuklular ile şehit ailelerine ayrılan ödeneğin kesilmesini öngören yasa tasarısı, İsrail parlamentosunun ikinci ve üçüncü oylamalarında 87 milletvekilinden “kabul”, 15’inden “ret” oyu almasıyla yasalaşmıştı. Yasa, yaklaşık 130 milyon dolara el konulmasını öngörüyordu. Söz konusu meblağ, geçiş dönemi barış anlaşmalarına göre İsrail’in Filistinliler adına aldığı aylık vergi gelirine denk geliyor.

Ödemeleri komite takip edecek

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Filistinli mahkumlara tahsis edilen fonları kesme ile görevli bir komite oluşturulacağını açıkladı. Liberman komitenin, mahkumlar ve ailelerine Filistin tarafından yapılan ödemeleri de takip edeceğini ifade etti.

Terörizmin Finansmanı ile Mücadele Ulusal Ofisi olarak bilinen bu komite, İsrail tarafından Filistin yönetimi için toplanan vergi gelirlerinin eşit miktarını azaltacak yeni bir kanunun uygulanmasından da sorumlu olacak.

Abbas: Beklemedeyiz takip ediyoruz

Abbas, İsrail’in kararı sonrası, “Beklemedeyiz, takip ediyoruz. Bu konuyla ilgili çıkarlarımız doğrultusunda tedbirler alacağız. İsrail’in şehit ve mahkum ailelerine ödenen maaşlara itiraz ediyor. Buna kimsenin müdahale etmesine izin vermeyeceğiz. Onlar bizim şehitlerimiz, yaralarımız, mahkumlarımız. Onlara ödeme yapmaya devam edeceğiz. Biz bunu 1965’ten beri sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.