Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail, Han el-Ahmar köyüne giriş ve çıkışları kapadı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tel Aviv yönetimi, Filistin’den ve uluslararası alandan yapılan tüm çağrılara rağmen işgal ve şiddet politikalarına devam ediyor.

İsrail’in Filistinli Bedevilerin köylerini yıkma kararına karşı Ramallah hükümetinin Han el-Ahmar’ı yeni bir köy olarak kabul etti. İsrail güçleri ise Kudüs şehrinin yakınlarındaki köyde bulunan Bedevi topluluğuna ulaşımın sağlandığı tüm yolları kapattı.

Han el-Ahmar sakinleri, köyün girişinin Avrupalı konsoloslar da dahil ziyaretçilerin girişini engellemek isteyen İsrail askerleri tarafından beton bloklarla kapatılması nedeniyle şaşkın.

Ayrım Duvarı ve Yerleşim Birimlerine Karşı Direniş Heyeti Başkanı Velid Assaf, yıkıma direnen Bedevilerle dayanışma içinde bulunmak için bölgeye gidecek olan konsolosların ve vatandaşların topluluğa ulaşmasının İsrail ordusu tarafından engellediğini söyledi.

İsrail askerlerinin oturma eylemi yapan Bedevilerin ve aktivistlerin bulunduğu köy okulu da dahil Han el-Ahmar köyüne kuşatma uyguladığını aktaran Assaf, köyle dayanışma amacıyla girişlerin engellendiği gibi köy halkının ve aktivistlerin hareketlerinin de kısıtlandığını söyledi.

Ayırım Duvarı ve Yerleşim Birimlerine Karşı Direniş Heyeti’nin avukatlarının başarısının ardından İsrail Yüksek Mahkemesi, Han el-Ahmar’ın yıkım kararı konusunda ihtiyati tedbir kararı aldı.

İsrail ise daha önce köyde yaşayan Bedevilere diğer bölgelere gitmeleri teklifinde bulunarak kendilerine şans verdiğini fakat bunu reddederek fırsatı kaçırdıklarını belirtti.

Fakat Filistin yönetimi, sorunun, İsrail’in Kudüs çevresindeki yerleşimci bölgesini genişletmek amacıyla 12 bin dönümlük araziden Filistinlilerden çıkarılmasını öngören E1 projesi ile bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Filistin yönetimi, İsrail önlemlerine karşı dün harekete geçerek, Kudüs yakınlarındaki Han el-Ahmar köyü adına yerel bir heyet oluşturulmasına ve köy meclisinin yönetilmesi için bir hükümet bakanının tayin edilmesine karar verdi.

Filistin’in bu kararı her ne kadar Bedevi topluluğun yaşadığı yerin tanınmış bir Filistin köyüne dönüşmesine neden olsa da İsrail’in bu alanlarda herhangi bir Filistin otoritesini tanımaması nedeniyle bu sembolik olarak kalıyor.

Filistin’den BM’ye çağrı

Filistin hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve iki devletli çözümü destekleyen ülkelere İsrail’in yeni yerleşim planını durdurma ve buna karşı yasal önlemler alma çağrısında bulundu.

Söz konusu bölgede İsrail tarafından 1953’te Necef Çölü bölgesinden zorla göç ettirilen Bedeviler yaşıyor.

Han el-Ahmar, İsrail’in Doğu Kudüs’ten Ölü Deniz’e kadar uzanan 12 bin dönümlük arazinin Filistinlilerin elinden çıkarılmasını öngören E1 projesi kapsamındaki topraklarda yer alıyor.