Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin’den Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunların çözümü için arabuluculuk görevi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çin, Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan gerilimi bitirmek ve iki ülke arasında barışı sağlamak için girişimlerde bulunuyor.

Pekin yönetimi, ‘Bir Yol Bir Kuşak’ projesi nedeniyle Pakistan ve Hindistan ile yaşadığı gerilime rağmen önümüzdeki ay iki ülkenin de katılacağı bir askeri tatbikat düzenleyecek.

Hindistan ve Pakistan’ın da katılacağı üçlü bir çözüm mekanizması kurulması yönünde çağrı yapılırken Pekin, bu mekanizmada arabuluculuk rolü üstlenmek istiyor. Çin’in Şangay İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilcisi Lu Chaw Hui, Haziran ayında, Şangay Zirvesi kapsamında Hindistan ve Pakistan liderlerinin katılacağı mini bir zirve düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. Hui, yaptığı açıklamada, “Aramızdaki sorunları çözmek için neden bir zirve gerçekleştirmiyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Çin Cumhurbaşkanı Şii Cinping arasında, geçtiğimiz Nisan ayında düzenlenen Vuhan Zirvesi’nde alınan kararlar çerçevesinde, Hindistan yönetimi Çin ile ikili ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz ay, Çin’in Ching Dau kentinde düzenlenen Orta Asya iklim zirvesinde, Pakistan ve Hindistan’ın Şangay İşbirliği Teşkilatı’na katılması onaylanmıştı.

Yeni Delhi yönetimi, ABD, Çin, Japonya, Afganistan ve Rusya gibi ülkelerle üçlü ilişkiler geliştirirken (ABD-Hindistan-Afganistan, Çin-Hindistan-Rusya, ABD-Hindistan-Japonya), Pakistan ve Çin ile ilk kez bir zirve gerçekleştirecek.

Pakistan ve Hindistan’ın Şangay’a katılmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Çin Dışişleri Bakanı Wang-yi, en son düzenlenen Şangay Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Hindistan ve Pakistan’ın teşkilata katılmasından sonra iki ülke arasında olumlu ilişkiler kurmak için yeni bir platform ve fırsat yakaladığımıza inanıyorum” demişti.