Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Dera’da muhalifler ağır silahlarını Esed rejimine teslim etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Beyrut-Londra/Şarku’l Avsat

Dera’daki muhalif gruplar, Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde ağır silahlarını Suriye ordusuna teslim etmeye başladı.

Dera’nın tamamı rejimin geçecek

Rejimin Dera kırsalındaki stratejik tepeleri de teslim aldığı belirtilirken söz konusu adımlarla birlikte rejim, Dera kentinin tamamını kontrol altına almış olacak.

Dera’da muhaliflerden alınan bölgelere rejim bayrağı çekilirken, Rusya ile anlaşmayı reddeden muhalif savaşçıların yakında bu bölgeden tahliye edilmeleri bekleniyor.

Rejim güçleri, Rusya’nın desteğiyle 19 Haziran’da Dera’da askeri operasyon başlatmıştı. Rejim güçleri, Ürdün-ABD etkisi altında faaliyet gösteren muhalif gruplar karşısında hızlı bir ilerleme kaydetmiş ve yapılan askeri baskıyla birlikte 6 Haziran’da Rusya ile muhalif gruplar arasında ateşkes anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmada muhalif grupların, ağır silahlarını teslim etmeleri, devlet kurumlarının bölgeye aşamalı olarak girmesi ve İdlib kentinde Rusya ile anlaşma yapmayı reddeden muhalif savaşçıların Suriye’nin kuzeyine tahliye edilmesi yer alıyor.

Öte yandan Dera’daki muhalif gruplar ve rejim güçleri bölgenin mahallerini birbirinden ayıran toprak setleri yıkma faaliyetlerini sürdürüyor.

SANA’nın aktardığına göre Dera ile Ürdün’ün güney sınırları arasındaki uluslararası yolda bulunan toprak setler de yıkılmaya başlanırken, rejim güçleri bir hafta önce Ürdün-Suriye sınırındaki stratejik Naseb sınır kapısını ele geçirmişti. Dera kenti 2011 yılında, 350 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bugünkü iç savaşın çıkmasına sebep olan rejim karşıtı protestoların ilk başladığı yer olarak biliniyor.

Rejim, halihazırda Dera kentinin yüzde 85’ini kontrolü altında bulunduruyor. İttifak dahilindeki bölgelerde bulunan bazı muhalif gruplar halen Dera’nın batı kırsalında bulunmaya devam ediyor.

SANA’nın aktardığına göre Dera’nın batı kırsalındaki Inhil ve Casem bölgesinde bulunan muhalif gruplar silahlarını teslim etmeye başladı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığına göre batı kırsalındaki diğer bölgelerde bulunan muhalif gruplar da ağır silahlarını rejime teslim etmeye hazırlanıyor. Dera’da muhaliflerin kontrolü altında bulundurduğu tüm bölgeleri ele geçirdikten sonra rejimin önünde DEAŞ’a bağlı ‘Halid bin Velid Ordusu’ grubunun kentin güneybatı kırsalında elinde bulundurduğu küçük bir bölge kalıyor.

Uzmanlar, kentin bitişiğinde işgal altındaki Golan Tepeleri’nin bulunduğu Kuneytra kenti rejimin bir sonraki hedefi olduğunu söylüyor.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) rejim güçlerinin bölgeden çekilmesine hazırlık olarak Dera kentindeki Hay Secne yolunu açmaya başladı. SMART Haber Ajansı’nın Dera’daki kriz birimi genel koordinatörü Adnan Musaleme’den aktardığına göre Ruslar rejim güçlerinin yaptığı yağmalamaya engel olamazken bunu durdurmaları için rejime baskı yapıyor. Adnan Musaleme son olarak “Rus’ların bu yağmalamayı kontrol etmeye gücü yok” dedi.