Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump: AB, Rusya ve Çin, ABD’nin düşmanı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşı Putin’le Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya gelmeden önce CBS kanalına şoke edici açıklamalarda bulunarak, AB’nin, ’ticaret alanında ABD’ye yaptıkları açısından’ ülkenin düşmanlarından biri olduğunu söyledi. Trump, Rusya ve Çin’i de ABD’nin düşmanları arasında saydı.

Trump, Cumartesi günü CBS televizyonuna verdiği röportajda, “Bence çok fazla düşmanımız var. Bana göre, ticarette bize yaptıklarına bakarsak, AB bir düşman. AB hakkında daha önce böyle düşünmüyorduk. Fakat onlar bizim düşmanımız” ifadelerini kullandı.

ABD Balkanı Trump, “Belirli açılardan bakıldığında Rusya da bir düşman. Çin ise kesinlikle ekonomik açıdan bir düşman. Ama bu onların kötü olduğu anlamına gelmez, sadece rakip oldukları anlamına gelir” diyerek sözlerini sürdürdü.

“AB, ticari açıdan bizden faydalanıyor”

Donald Trump, ABD’nin şuandaki en önemli rakibi ve esas düşmanının kim olduğuna dair gelen bir soruya yanıt olarak, “AB gerçekten çok çetin” diyerek cevap verdi. Trump, daha önce yaptığı gibi özellikle Almanya’yı hedef alarak, AB hakkındaki sözlerini şöyle sürdürdü: “Ticari açıdan bizden faydalanıyorlar.”

“Almanya’nın bir doğalgaz hattı üzerine Rusya ile anlaşması var. Enerji için yılda milyarlarca dolar ödüyor. Bunun adil ve iyi olmadığını söylüyorum” diyerek suçlamalarını tekrar eden Trump, Fransız haber ajansının (AFP) aktardığına göre, “Bir kişi için savaşmamız gerekiyordu. Bu kişi, bir başkasına milyarlarca dolar veriyor. Kendimizi ondan korumalıyız. Bunun mantıksız olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bu arada ABD Başkanı, çelik ve alüminyum ithalatına Haziran başında ek vergiler getirmişti. Yeni vergiler, AB üyeleri, Rusya ve Çin’in de içinde olduğu pek çok ülkeyi etkiliyor.

Öte yandan Trump, ABD Adalet Bakanlığı tarafından Cuma günü yayınlanan, “Rus istihbarat servislerinden 12 kişinin, Demokrat Parti’nin bilgisayarlarını “hack”lediği suçlamasına” da atıfta bulunarak, “Şüphesiz bu konuda sorular soracağım ama yine de bu, Obama’nın başkanlığı sırasında gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Bu arada Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton dün ABC üzerinden yaptığı açıklamada “Rus unsurlarının suçlanması, Trump’ın zirvedeki tutumunu güçlendiriyor. Fakat Ruslar anayasalarının, Rus vatandaşlarının teslim edilmesini yasakladığını teyit ediyorlar” değerlendirmelerinde bulundu. Cumhuriyetçi Partisi’nin de Rus korsanlığına maruz kaldığını, ancak saldırılara karşı daha iyi korunduğunu söyleyen Trump, “Demokrat Parti’nin korsanlığa maruz kaldığı için utanması gerektiğini düşünüyorum. Korunmaları zayıftı ve kendilerini korsanlığa karşı savunmasız bıraktılar. Rusların, Cumhuriyetçi Parti’ye de korsan saldırı yapmaya çalıştıklarını duydum fakat, parti daha iyi korunmuştu. Bu yanlış olabilir” açıklamasında bulundu.

Ocak 2017’de, FBI Direktörü James Comey, bir grup senatörü, Cumhuriyetçi Parti’nin e-postalarının uzun zamandır korsan saldırıya uğradığı konusunda bilgilendirmişti. Fakat parti, Trump’ın seçim kampanyası sırasında Cumhuriyetçi Parti’nin korsanlığa maruz kaldığına dair herhangi bir gösterge olmadığını söyleyerek bunu yayınlamadı.

Trump: Putin’le zirveden pek bir şey ummuyorum

Öte yandan Trump, CBS kanalına verdiği röportajda, Putin ile yaptığı zirveden “pek bir şey ummadığını” söyledi. Demokratçı muhaliflerinin eleştirilerine rağmen Rus Cumhurbaşkanı ile görüşme kararını savunan Trump, röportajında şu ifadelere yer yerdi:

“Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile görüşülmesi gerektiğine inanıyorum. Bu kötü bir şey değil. İyi şeylere yol açabilir.”

Trump, dün Twitter’da bu tutumunu yineleyen açıklamalarda bulundu. Yaptığı bir paylaşımda Tump, “Ne yazık ki, zirvede ne kadar başarılı olduğuma bakılmaksızın, yıllar boyunca Rusya tarafından işlenen tüm kötülükler ve yaptıkları tüm hatalara karşılık muhteşem Moskova şehrini alsam bile geri döndüğümde eleştirilecek ve St. Petersburg’u da almam gerektiği söylenecek” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ABD’nin Moskova Büyükelçisi Jon Huntsman dün Fox News aracılığıyla, “Rusya’nın, başkanlık seçimlerine çirkin bir şekilde karıştığı kanıtlandı” dedi ve bu senaryonun tekrarlanmasına karşı uyarıda bulundu.

Netanyahu: ABD pek çok alanda İsrail’e yardıma hazır

Reuters ajansından aktarıldığına göre, İsrail meclis üyelerine konuşan Netanyahu, başta Suriye ve İran olmak üzere, bölgedeki son gelişmelerden sonra güvenlik ve diplomatik konularla ilgili olarak Trump’la telefonda görüştüğünü söyledi.

Trump’a, İran’a karşı olan kararlı tutumundan dolayı teşekkür eden Netanyahu, ABD Başkanı’nın “İsrail’in güvenliği ve daha birçok alanda yardıma hazır olduğunu” açıkça belirttiğini kaydetti.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Netanyahu, İsrail’in İran askerlerinin Suriye’den çekilmesine yönelik talebine odaklanarak Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gitmişti.

Bu arada ABD Başkanı, Rus mevkidaşını “büyük bir Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptığı için” tebrik etti. Trump, Helsinki’ye yolculuğu sırasında Twitter’da yaptığı bir paylaşımda, “Olağanüstü futbol oynayan ve 2018 Dünya Kupası’nı kazanan Fransa’ya tebrikler. Ayrıca, Putin ve Rusya’yı şimdiye kadarki en iyi turnuvalardan birine ev sahipliği yaptıkları için tebrik ederim” dedi.