Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ses hızını aşan uçaklara karşı ‘çevre uyarısı’ | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) tarafından yapılan göre, ses hızını aşan yolcu uçaklarının yeniden kullanıma sokulması, söz konusu uçakların ulaşacağı hızın, mevcut uçaklar için belirlenen yakıt verimliliği, ses limiti ve çevre kirliliği limitine uyumsuz olduğu için çevreye ciddi zararlar verebilir.

Aralarında “Aerion Supersonic”, “Bom-Supersonic” ve “Speak Aerio Spice” gibi ABD merkezli şirketler, 2025 başı itibariyle, ses hızını aşan uçakları hizmete sokmayı amaçlıyor. Şirketler, 2003 yılında Konkord uçaklarının kullanımdan kaldırılmasından sonra yeniden milyar dolarlık sanayi ve pazarlama harcamaları yapmak yerine bu uçakları kullanmayı tercih ediyor.

8 kat daha fazla yakıt tüketiyor

ICCT konuya dair yayınladığı açıklamada, ses hızını aşan uçakların normal uçaklara göre 7-8 kat fazla yakıt tüketeceğini belirtti.

Konsey, açıklamasında, ses hızını aşan uçakların, iniş ve kalkış takımlarının şartlara uymaması halinde, çevre kirliliğini önleme kriterlerine uyumlu olmayacağını belirtti.

ICCT, açıklamasında, ayrıca, alternatif yollara yönelme çağrısı yaptı.

ABD, ses hızını aşan uçaklar için çeşitli kriterler getirirken, Avrupa ülkeleri ise gürültü kirliliği nedeniyle bu uçakların kullanılmasına karşı duruyor.