Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Göçmenlere kucak açan İspanya, İtalya’nın yerini aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İtalya’nın, topraklarına ayak basmasını reddettiği mültecilere, İspanya limanlarını açtı. Mültecilerin ana geçit noktası haline gelen İspanya’da, Sosyalist Pedro Sanchez liderliğindeki yeni hükümetin sosyal politikasında büyük dönüşüm yaşandığı gözler önüne serildi.

İspanya Sağlık Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere, göçmenlere, yasal ikamet şartlarını yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın İspanyol topraklarına girdikleri ilk andan itibaren ücretsiz sosyal hizmet ve sağlık hizmetleri sağlayan karar taslağı hazırladıklarını açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) dün yaptığı açıklamada, İspanya’nın, İtalya’nın yerini alarak, deniz yoluyla AB’ye gelen göçmenlerin ana geçidi haline geldiğini belirtti.

BM, Ocak ayından 15 Temmuz’a kadar 18 bin 16 göçmenin İspanya’ya, 16 bin 566 göçmenin İtalya’ya ve 14 bin 678 göçmenin ise Yunanistan’a ulaştığını kaydetti.

İtalya’da düşüş, Yunanistan’da artış

Son haftalarda, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinin göçmenleri almayı reddetmesiyle birlikte mülteci sayısı 2017 yılının aynı dönemine göre yaklaşık üç katına çıkarken, İtalya’da yüzde 80’den fazla düşüş, Yunanistan’da ise yüzde 50’nin üzerinde artış kaydedildi.

Örgüt, 2018’in ilk beş ayında İspanya’ya günde ortalama 54 göçmen geldiğini, fakat bu sayının son bir buçuk ayda 220’ye yükselerek gelen göçmen sayısında artış yaşandığını belirtti.

Söz konusu karar, İspanya eski Başbakanı Mariano Rajoy’nun sağcı hükümeti tarafından yayınlanan ve yasadışı göçmenlerin İspanya’nın sosyal güvenlik ve sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığı kararı iptal etti. Yeni kararname, göçmenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarına ek olarak, tedavi masraflarının yüzde 40’ını aşmayacak şekilde ilaç kullanma hakkı da tanıyor.

Sağlık Bakanlığı, kararnamenin Resmi Gazete’de yayımlanmasından hemen sonra uygulanması için bölgesel yönetimlere dağıtılacağını bildirdi. Bakanlık, yabancıların, yıllardır ücretsiz tıbbi tedavi için İspanya’ya giderek, sağlık sistemi tarafından sağlanan imkanlardan yararlandıklarına atıfta bulundu. Söz konusu karar taslağının, böyle bir “sağlık turizmini” önleyecek kontroller içerdiğini belirtti. Sağlık hizmetlerini, “AB ülkelerinde, transit veya kaynak ülkelerde bulunan ve sosyal güvencesi olmayan kişilerle sınırlamak” söz konusu önlemler arasında yer alıyor.

Resmi kaynaklar, İspanya’daki yabancılar için sağlanan sağlık hizmetlerinin toplam maliyetinin yıllık 100 milyon doları bulduğunu tahmin ediyor.

İtalya’ya gelen göçmenlerin sayısındaki düşüş, mülteci karşıtı şiddetli bir kampanyaya öncülük eden sağcı hükümetin 1 Haziran’daki anayasal yemini ile aynı zamana denk gelmişti. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, denizden gelen göçmenleri kurtarmakta olan yardım gemilerini engellemiş ve ayrıca denizden kurtarılan kişilere Libya’ya geri dönmeleri çağrısında bulunmuştu.