Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

El-Husi: Hudeyde Limanı’nın kontrolünü BM’ye devretmeye hazırız | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen’deki İran destekli Husi milislerin lideri Abdulmelik el-Husi, meşru Yemen hükümeti ve Arap Koalisyonu’nun saldırılarını durdurması halinde, Hudeyde limanının kontrolünü Birleşmiş Milletler’e (BM) devretmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Abdulmelik el-Husi, Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda, BM’nin Hudeyde liman kenti üzerindeki gözetim ve lojistik rolünü reddetmediklerini, ancak bunun için kente karşı saldırıların durması gerektiğini, BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’e söylediklerini belirtti.

Yemen tarafından ithal edilen gıdaların yüzde 70’i, 2014 yılından beri Husilerin kontrolündeki Hudeyde limanı üzerinden tedarik ediliyor.

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu, Husi milislerin silah sevkiyatı için kullandığı Hudeyde limanını bu yılın başında kuşatma altına aldı.

BM’nin Özel Temsilcisi Griffiths, Hudeyde’deki çatışmalara son vermeyi ve limanın kontrolünün BM’nin gözetimindeki bir komiteye devredilmesini öngören bir anlaşmaya varmaya çalışıyor.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), geçtiğimiz ay Husilere, Hudeyde şehri ve limanı, Sana da dahil tüm şehirlerden çekilerek ağır silahlarını teslim etme çağrısında bulundu.

Arap Koalisyonu tarafından desteklenen meşru hükümet, Husiler tarafından fırlatılarak Suudi Arabistan’ı hedef alan balistik füzelerin, Hudeyde limanı üzerinden ülkeye sokulduğunu defalarca açıkladı.