Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sadr’ın ‘siyasi görüşmeleri askıya alın’ çağrısı ne anlama geliyor? | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ta hareketlilik devam ediyor. Ülkedeki aktivistler bugün başkent Bağdat’ta protesto gösterileri yapılması yönünde çağrıda bulundu. Göstericilerin Tahrir meydanından başlayarak el- Hadra bölgesine doğru yürümeleri ve bu noktada oturma eylemi düzenlemeleri bekleniyor. Buna karşılık Bağdat Operasyon Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, gösteriler sırasında güvenlik önlemleri çerçevesinde Bağdat’ın 6 farklı bölgeye ayrıldığı ve güvenliğin en üst seviyede tutulduğu ifade edildi.

Irak’ta bulunan onlarca aktivist, ülkede hizmet alanında yaşanan aksaklıklardan dolayı sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları çağrılarla bugün öfkeli kalabalıkların sokaklara inmelerini istedi. Bu çağrılar, yaklaşık iki sene önce el-Hadra bölgesinde iki büyük olaya sebebiyet veren gösterileri anımsatıyor. Bunlardan ilki 2015’in Nisan ayında Parlamento’nun hedef alınmasıyla, ikincisi ise aynı yıl içerisinde Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Binasının göstericiler tarafından hedef alınmasıyla sonuçlanmıştı.

Bağdat Operasyon Komutanlığı’ndan yetkili bir isim, dün yaptığı basın açıklamasında, “Bağdat ve çevresi 6 farklı güvenlik bölgesine ayrılarak tamamen güvenli hale getirildi. ‘Gölge adamlar’ adlı birlikler, istihbarat birimiyle koordineli bir şekilde bu bölgelerde görev alacak. Operasyon Komutanlığı, vatandaşların güvende olmalarını sağlıyor. Bu noktada bizler, halkın güvenliğine kast etme çabalarını ordu, polis ve istihbarat birlikleriyle koordineli bir şekilde bertaraf etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Yetkili, “Bağdat’ın güvenliği kapsamlı bir istihbarat ağı, Gölge Adamlar, uyuyan hücrelerin takibi ve tutuklanmalarının yanı sıra 6 farklı bölgede bulunan 30 bin kamera ve gece görüşlü termal kameraların yer aldığı gözetleme noktalarıyla sağlanıyor” diye ekledi.

‘’Koalisyon görüşmeleri askıya alınsın’’

Öte yandan Sadr Hareketi lideri Mukteda el Sadr önceki gün Necef’te Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ile yaptığı görüşme sonrası, siyasi partilere ülkenin güneyinde patlak veren gösteriler nedeniyle hükümetin kurulması için koalisyon görüşmelerini askıya almaları çağrısı yaptı. Sadr yaptığı bu çağrıyla, Şii dini merci Ali es-Sistani’nin Necef’teki temsilcisinin, göstericileri yatıştırmaya yönelik direktifler vermesini umuyor.

Mukteda el Sadr, Jan Kubis ile yaptığı görüşmede, göstericilerin taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini vurgularken, hükümetin kurulması için koalisyon görüşmelerini askıya alma çağrısında bulundu. İkili görüşmede ülkedeki son gelişmeler ele alındı. Sadr, Irak’ın istikrarı için BM’yi göreve çağırdı.

Şarku’l Avsat’a konuşan Şii din adamı Fadıl Kureyşi, “Şii lider Ali es-Sistani’nin temsilcisinin duruşu çok netti: Gösteriler desteklenecek. Tabi bazı şartlar çerçevesinde. Gösterilerin, kamu ve özel mülkler tahrip edilmeden, görevi göstericilerin güvenliğini sağlamak olan güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmeden, barışçıl bir şekilde yapılması isteniyor.

Kureyşi konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Şii dini merci Ali es-Sistani’nin gösterileri desteklemesi, gösterilerin meşru bir hak olması ve haklı taleplere dayanmasından kaynaklanıyor. Ancak talep edilen bu hakların elde edilmesi için meşru yöntemlere başvurulmalıdır. Zira güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkabilecek olası bir çatışma, gösterilerin çıkış sebebinden koparılarak farklı mecralara kaymasına sebep olacaktır. Bu da göstericilerin uğruna sokağa çıktığı taleplerin zayi edilmesine yol açabilir.”

Kureyşi, Sistani’nin gösterilerle ilgili tutumunu değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin ise, “Geçen hafta yapılan gösterilerde ölen ve yaralanan insanların geçiştirilmesi elbette mümkün değil. Ancak Sistani’yi takip edebildiğimiz kadarıyla kendisi, gösterilerin anayasa tarafından güvence altına alınan meşru bir hak olduğunu savunduğu için gösterilere olan desteği sürdürecek. Kendisi daha sonra bu gösterilerin barışçıl şekilde düzenlenmesi için gerekli talimatları verecektir. Çünkü sebepsiz bir gerginliğin yaşanması eylemlerin raydan çıkmasına sebep olacaktır ve bu herkesin güvenliğine önem veren dini mercinin kabulleneceği bir durum değil” dedi.

Sairun Bloğu: ‘’Gösteri anayasal bir hak’’

Irak’taki son gelişmelere yönelik Sairun koalisyonunun nasıl bir duruş sergileyeceğini Şarku’l Avsat’a değerlendiren Sairun Bloğu Sözcüsü Dr Kahtan el-Cuburi, “Şu anki gösteriler Iraklı vatandaşların meşru haklarını talep etmesinin bir ifade biçimidir. Bu ifade biçimi de anayasa tarafından güvence altındadır. Bu en basit anlamda su, elektrik gibi temel ihtiyaçların dışavurumudur. Diğer çevrelerin gösterileri desteklemekten başka bir alternatifleri yok. Elbette barışçıl olması ve bu gösteriler üzerinden ülkeye kaos getirmek isteyenlere fırsat vermemesi şartıyla” ifadelerini kullandı.

Cuburi kurulacak olan hükümete ilişkin ise şunları söyledi:

“Sairun’un bu konudaki duruşu başından bu yana net: Kişilerden ziyade hükümet programının uygulanmasına odaklanmak. Bu program çerçevesinde bizlerle çalışmayı kabul eden olursa ‘baş göz üstüne’ deriz. Ancak bunun aksi durumda, bozuk gidişatı düzeltmek için ortaya koyduğumuz bu yol haritasının aksine ‘şu şahıs veya bu şahıs’ diyenlerin anlayışının bir parçası olmayacağız. Zira bugün insanların gösteriler için sokaklara çıkması önceki süreçlerde herhangi bir yol gösterici kılavuzun ve vizyonun olmayışından kaynaklanıyor.’’