Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

DSM ve Şam’ın öncelikleri farklı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD tarafından desteklenen Kürt ve Arap savaşçıların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) dün, Şam’a gerçekleştirdiği ziyaretin ayrıntıları ortaya çıkıyor.

DSM Eş Başkanı İlham Ahmed başkanlığındaki heyet, önceki gün, gayrı resmi görüşmeler gerçekleştirdikten sonra dün, Şam hükümeti ve ordu yetkililerinin hazır bulunduğu bir toplantıya katıldı.

Şam yönetiminin önceliği sınır kapıları

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, DSM heyeti ile Esed rejimi yetkilileri arasında gerçekleşen müzakerelerde, taraflar farklı öncelikler üzerine yoğunlaştı. Şam yönetimi, sınır kapılarını devralmayı talep ederken, DSM yetkilileri önceliğin bölgeye hizmet götürülmesine verilmesini istedi.

Alınan bilgilere göre, DSM yetkilileri, ziyaret öncesi ABD’nin Uluslararası Koalisyon Güçleri Temsilcisi Brett McGurk ile görüşerek Şam yönetimi ile müzakerelere başlayacaklarına dair bilgi verdi. McGurk ise ziyaretin gerçekleştirilmesine onay vererek, mevcut şartlarda bölgeye hizmet götürülmesine öncelik vermelerini tavsiye etti.

Ana omurgasını PKK’nın Suriye kolu PYD’nin oluşturduğu SDG, Suriye topraklarının yüzde 28’ini kontrol altında tutuyor.

Esed rejimi ile SDG arasında sınırlı çatışmalar yaşandı

Esed rejimine bağlı kuvvetlerin, 2012 yılında Suriye’nin kuzeyinden çekilmesinin ardından bölgede PYD’nin nüfuzu artmıştı. Bölgede “Öz Yönetim” ilan eden PYD, Suriye krizinin çözümü için düzenlenen hiçbir toplantıya katılmamıştı.

Rejim kuvvetlerinin bölgeden çekilmesinden sonra Esed rejimi ile SDG arasında sınırlı çatışmalar yaşanmıştı.

Esed: Tek sorunun SDG

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, hükümet kuvvetlerinin ülkenin büyük bölümünü ele geçirmesinden sonra tek sorunun SDG olduğunu bildirmişti.

Esed, konuya dair yaptığı açıklamada, SDG sorunun çözümü için iki seçenek olduğunu belirterek, “Diyalog için kapıları açmış bulunuyoruz. Bu birinci çözümdür. Ancak, eğer diyalog gerçekleşmezse, SDG kontrolündeki bölgeye kuvvetlerimizi göndereceğiz. ABD güçlerinin orada bulunması hiçbir şeyi değiştirmez” demişti.

Afrin, Kürtleri, Şam yönetimi ile müzakerelere zorladı

ABD’nin, Esed rejimine karşı Suriye’nin güneyinde bulunan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek vermemesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ terör örgütünün yenilgiye uğratılmasının ardından kuvvetlerini Suriye’nin kuzeyinden çekeceğini açıklaması ve Türkiye’nin SDG kontrolündeki Afrin bölgesini ele geçirmesinin Kürtleri, Şam yönetimi ile müzakerelere başlamaya itti.

Bütün bunların yanı sıra, Türkiye ve ABD’nin, SDG militanlarının Halep’in kuzeyindeki Menbiç’ten çıkarılması hususunda anlaşmaya varması da Kürtleri, daha önce PKK ile iyi ilişkileri olan Şam yönetimine yaklaştırdı.

Görüşme talebi Şam’dan geldi

DSM heyetinin Şam ziyaretine dair Şarku’l Avsat’a değerlendirmelerde bulunan eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim, ziyaretin Şam yönetimi tarafından gelen talep üzerine gerçekleştirdiğini söyledi.

Salih Müslim: Temel önerimiz Öz Yönetim

Öncelikle Şam yönetiminin nabzını tutmak istediklerini belirten Müslim, “Daha sonra ciddi müzakerelere başlanacaktır. Bir takım önerilerimiz var. Temel önerimiz Öz Yönetimdir ve müzakereleri bu temelde yürütmek istiyoruz. Federalizm, yerel yönetimler ve yeni Anayasa gibi önerilerimiz de var” ifadelerini kullandı.

Müslim, sözlerini şöyle sürdürdü; “Rejim ile yapılacak her müzakerenin uluslararası garantisi olmalı. Çünkü rejim çeşitli oyunlarla Dera ve diğer bölgelerde olduğu gibi teslimiyeti dayatmaya çalışıyor. Ancak biz bunu kabul etmeyeceğiz çünkü güçlüyüz ve kendimize güveniyoruz.”

“Herhangi bir ön şart sunmadık”

DSM Eşbaşkanı Riyad Derrar ise, dün yaptığı açıklamada, hükümetin talebi üzerine, DSM heyetinin Şam’a ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, “Suriye’nin kuzeyine ilişkin bir çözüme ulaşmayı hedefliyoruz” demişti.

Derrar, açıklamasında, “Müzakerelere başlamak için herhangi bir ön şart sunmadık. Suriye’nin kuzeyindeki duruma ilişkin yapacağımız bu müzakerelerin olumlu geçmesini umuyorum” şeklinde konuşmuştu.

DSM, Şam’dan teknik yardım talep etti

Şam’da gerçekleştirilen toplantıda yer alan DSM kaynakları ise Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Şam yönetiminin, toplantıda, SDG kontrolünde bulunan Rakka’nın kuzeyindeki Tabaka Barajı’nın güvenliği için bölgeye kuvvet göndermeyi önerdiğini ancak DSM heyetinin bu öneriyi reddederek, Şam’dan teknik yardım talep ettiğini söyledi.

Söz konusu kaynaklar, “Önceliğimiz eğitim, nüfus ve elektrik gibi hizmetlerin yeniden sağlanmasıdır. Fırat Nehri üzerindeki barajların onarımı, nüfus ve sicil kayıtlarının yeniden teslim edilmesi ve okulların imarı gibi adımlar güven inşa edecektir” dedi.

Bölgede 4 sınır kapısı SDG kontrolünde

SDG kontrolünde bulunan bölgede 4 sınır kapısı bulunuyor. Bunlardan Irak’a açılan Yarabiye ve Türkiye’ye açılan Nusaybin sınır kapıları resmi özelliğe sahipken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) açılan Samalika ve Türkiye’ye açılan Rasulayn sınırı kapı gayrı resmi sınır kapıları olarak niteleniyor.

DSM, birkaç gün önce, Tabaka kasabasında düzenlediği toplantıda, SDG kontrolündeki Rakka, Haseke ve Deyr-i Zor kentlerindeki bölgelerin koordinasyonunu ve Şam’a ziyaretini el almıştı.