Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suudi Arabistan: BMGK’nın kayıtsızlığı nedeniyle İran’ın Husileri silahlandırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kayıtsızlığına dair üzüntüsünü dile getirdi. Şarku’l Avsat’a açıklama yapan batılı bir kaynak ise, BM Özel Temsilcisi Martin Griffiths de BMGK’ya verdiği bir brifing sırasında Yemen uzlaşı projesi görüşmelerinin başlayacağı tarihin önümüzdeki Perşembe günü duyurulacağını belirtti.

Kaynağa göre, Husi lider Abdul Melik el-Husi ile görüşmesinden sonra 27 Temmuz’da Sana’dan ayrılan Griffiths, milislerin müzakerelere katılma konusunda mutabık kaldığını ifade etti. Ancak Özel Temsilci, medyanın belirttiği şekilde ‘somut bir ilerleme sağlanamayan’ Hudeyde planına değinmedi.

AB: Babu’l Mendeb’in kapatılması güvenlik amaçlı

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Suudi Arabistan’ın Babu’l Mendeb Boğazı aracılığıyla yapılan tüm petrol sevkiyatlarının geçici olarak askıya alınması hamlesinin amacının boğazda güvenli sefer yapılmasını sağlamak olduğunu duyurdu.

AB sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Ulusal Denizcilik Şirketi’ne bağlı iki petrol tankerinin, Babu’l Mendeb Boğazı’nı geçmelerinin ardından Kızıldeniz’de Husi terör örgütü tarafından saldırıya uğramasından sonra AB’nin olayları yakından takip ettiği belirtildi.

Fransa ise söz konusu saldırıyı kınadığını belirterek, bölgede deniz geçitlerinin ve güvenliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Suudi Arabistan’dan Guterres’e mektup

Suudi Arabistan BM Daimi Temsilcisi Abdullah bin Yahya el-Muallimi, BMGK’nın Temmuz ayı dönem başkanı İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup gönderdi. Mektupta, “Suudi Arabistan ulusal nakliye şirketi tarafından işletilen ve 2 milyon varil ham petrol taşıyan iki büyük petrol tankerlerinin 25 Temmuz’da Kızıldeniz’de Husi terör örgütü tarafından saldırıya uğradığı” belirtildi. Tankerlerden birinin küçük çapta hasar gördüğü, yaralanma veya çevre felaketine yol açacak ham petrol sızıntısı tespit edilmediği bildirildi.

BM kararlarının açık şekilde ihlal edilmesine kayıtsız

El-Muallimi, ülkesinin uluslararası deniz ticaret hatlarına karşı İran tarafından desteklenen Husi saldırılarını kınadığını belirtti. Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi’nin ‘kararlarının açık şekilde ihlal edilmesi’ hususundaki kayıtsızlığından ötürü üzüntüsünü dile getirdi. Bu kayıtsızlığın, İran’ın Husi milislere büyük çaplı balistik füze, insansız hava aracı ve mayın temin etmesine izin verdiği belirtildi.

Abdullah bin Yahya el-Muallimi, “Husiler, Suudi Arabistan’ın sınırlarını, Ortadoğu’nun istikrarını, Kızıldeniz ve Babu’l Mendeb’deki uluslararası deniz trafiğinin güvenliğini tehdit etmek için yasadışı yollarla elde edilen silahları kullanmaya devam ediyor ve edecektir” ifadelerini kullandı. Yetkili, “Gemi ve mürettebatın güvenliği ve çevresel bir felakete yol açabilecek petrol sızıntısı riskinden kaçınmak üzere Suudi Arabistan hükümeti, Babu’l Mendeb Boğazı boyunca tüm petrol transferini durdurdu” dedi.

El-Muallimi ayrıca, Suudi Arabistan’ın “Hudeyde limanının Husi milisler tarafından terör operasyonları için bir platform olarak kullanılmasını ve BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in siyasi bir çözüme ulaşma çabalarının baltalanmasını engellemek üzere tüm BMGK yasalarının eksiksiz olarak uygulanması” çağrısı yaptığını duyurdu. Suudi Arabistan ayrıca Husilere daha fazla silah temin edilmesini önleme ve silah ambargosunu ihlal edenlerin cezalandırması çağrısında da bulundu. Öte yandan Güvenlik Konseyi’ne iletilen mektupta, “bölgesel gerginliği artıran saldırıların tırmanışını engellemek üzere Husilerin silah depolama eylemlerine dair acil önlem alınması ve milislerin silahsızlandırılması” istendi.

Yemen’deki Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu, 27 Temmuz’da Hudeyde şehrindeki milis mevzilerine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Alman Haber Ajansı’nın (DPA) aktardığına göre, koalisyon unsurları Hudeyde’deki polis karakoluna, Zabid, el-Zeydiyye ve Dureyhimi’de çeşitli mevzilere 15’ten fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklar, askeri operasyonların başlamasından bu yana Hudeyde’deki şiddetli saldırıların yaşandığını ifade etti.