Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’deki Dürziler diğer Araplarla eşit olmak istiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Yahudi Ulus Devleti Yasası” üzerinde çıkan anlaşmazlıklara çözüm önerisi getirme amacıyla ülkedeki Dürzi toplumunun lideriyle yaptığı 2 ayrı görüşmeden sonra 3. görüşme için hazırlıklara başladı. Fakat Netanyahu, Yahudi ırkını İsrail vatandaşları arasındaki Arap ve diğer ırklardan üstün kılan yasa metninin içeriğinde değişiklik yapılması için sunulan talepleri kabul etmiyor.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, sorunu ele almak ve Dürzi toplumunu tatmin edecek yollar aramak için özel bir komitenin kurulacağı belirtildi.

Başbakanlık Ofisi, Netanyahu’nun İsrailli Dürzilerin dini lideri Muvaffak Tarif ve Dürzi toplumunun önde gelen diğer liderleriyle yaptığı toplantıda yasada değişiklik yapılacağına dair vaatlerde bulunduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Açıklamada Netanyahu’nun temaslarını sürdüreceği ve Dürziler için Yahudilerin sahip olduğu ayrıcalıklara benzer hakların verileceği yeni bir kanun çıkarılması konusunda vaatlerde bulunduğuna değinildi.

Öte yandan Tarif ise “Yahudi Ulus Devleti Yasası”nda değişiklik talep ettiğini açıkça belirtmiş, sadece Dürziler için değil, Yahudi olmayan tüm vatandaşlar için Temel Eşitlik Yasası’nda yer alan açık bir maddenin eklenmesi talebinde bulunmuştu.

Netanyahu Batı Kudüs’teki ofisinde Dürzi liderlerle bir araya gelmiş, toplantıya Dürzi kökenli İsrail İletişim Bakanı Ayub Kara ve İsrail ordusundaki üst düzey subaylar arasındaki Dürziler katılmıştı.

Toplantıdan önce Netanyahu, İsrail parlamentosu Knesset’te yasanın kaldırılması için dava açan Dürzi milletvekilleri Ekrem Hassun, Salih Esad ve Hamad Ammar ile toplantı düzenlemişti.

Netanyahu, önümüzdeki hafta yerel Dürzi yetkililerle bir araya geleceğini ve Şeyh Tarif’in taleplerinin incelenmesi için bir heyet oluşturulacağını belirtti. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada “İsrail Devletinin askerlik, konut ve istihdam gibi alanlarda yapacağı planlarla Dürzi vatandaşlarına verdiği derin bağlılığı yansıtacağı” ifade edildi.

Buna karşılık Tarif aynı imtiyazlarda bulunulması yerine İsrail vatandaşları arasında Yahudileri üstün kabul eden yasada değişikliklerin yapılmasını talep ederek, Maliye Bakanı Moşe Kahlon ve Eğitim Bakanı Naftali Bennett’in yanı sıra 17 milletvekilinin kanunda değişiklik yapılmasını desteklediğine dair bilgisinin olduğunu ifade etti.