Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Esed rejimi Dera halkının yakın zamanda tedrici olarak dönüş yapacağını duyurdu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Şam Valisi Ala İbrahim, Şam’a 60 km mesafedeki Kalamun’un Yabrud ve Nebk sakinleriyle görüşmesinde Dera halkının önümüzdeki günlerde tedrici olarak döneceğini söyledi.

Esed rejimine karşı devrimin en önemli kalelerinden biri olan Dera kentinin sakinleri Ağustos 2016’da tamamen tahliye edildi ve dört yıl süren kuşatma ve acımasız bir bombardımandan sonra savaşçılarını aileleriyle birlikte Suriye’nin kuzeyine doğru uzaklaştırdı. Boğucu kuşatma, dört yıl sürdü ve hiç hafiflemedi. İşaret etmek gerekir ki bölgenin sakinlerinin çoğu kuşatmadan önce, 2012’de 300 sivilin öldürüldüğü katliamdan sonra burayı terk ederek komşu bölgelere göç etmişlerdi. Bu katliam, muhalefetin silahlanmasına ve ardından bölgenin kuşatma altına alınmasına neden olmuştu.

Şam valisinin Dera halkının geri dönmesiyle ilgili yaptığı bu açıklama, birkaç gün önce Esed rejiminin Dera Nüfus Müdürlüğü’ne hapishanelerde çoğu barışçıl gösterilerin başladığı 2011- 2012 yılında tutuklanan kişilerden ölen 1000 kişinin listesini gönderdikten sonra geldi. Sivillerin gözaltında ölüm nedeni ise “kalp krizi” olarak kaydedilmişti.

Büyük bir kısmı Esed’in kentsel projesinin içinde yer alan Dera’da, geçen yıl yıkılmamış bölgelerindeki okul, dispanser, belediye binası gibi kurumların rehabilitasyonu için Rusya’nın yönlendirmesiyle büyük bir kampanya başlamıştı. Bu çalışmaların amacı, Şam kırsalından göç edenlerin yeniden bölgelerine geri dönmelerini sağlamak. Valiye göre, Şam’ın güneyindeki el- Buveyda kasabasına alt yapı çalışmaları yapıldıktan sonra yaklaşık 1000, Zebadani’ye ise 1500 aile geri döndü.

Şarku’l Avsat’ın Şam’daki güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre, rejimin geri aldığı bölgelerin sakinleri, evlerini ve mülklerini görmek için talepte bulunuyorlar. Geçen yıl Rusya’nın müdahalesiyle özellikle rejime muhalif olmayan ya da anlaşmaya yanaşan kişiler için dönüş planı hazırlanmasına rağmen bu taleplerin yerine getirilip getirilmeyeceği açık değil. Bununla birlikte rejim geri dönüş için bazı şartlar koydu ve Baas ve hükümet yetkililerine öncelik verdi.

Geri dönmek isteyenler için istenen belgeler ise şöyle; Güvenlik onayı, mülkünün kendine ait olduğunu ispatlaması için elektrik, su, telefon faturaları, yıllarca ödenmiş vergi belgeleri, hükümetten alınan adli sicil kaydının temiz olması. Kaynağa göre bu şartlar; bu yıl çıkarılan ve ölenler ile mülkünün kendilerine ait olduğunu ispatlayamayanların mallarına el koymak için çıkarılan 10 numaralı kanunun bir parçası durumunda.