Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail’de Arap milletvekillerinden toplu istifa adımı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail Parlamentosu’ndaki (Knesset) bütün Arap partilerini içeren Ortak Arap Listesi Bloku milletvekilleri, Yahudi ulus devlet yasasını protesto etmek için Knesset’ten toplu istifayı tartışmak amacıyla dün bir araya geldi.

İsrail Parlamentosu’nda 13 kişiden oluşan Ortak Arap Listesi Bloku milletvekilleri, Yahudi ulus devleti yasasını protesto etmek amacıyla dün bir araya gelerek istifa etmeleri konusunda istişarede bulundular.

Arap milletvekillerinden bazıları, ‘Arapların yer almadığı bir Knesset’in’ İsrail’in gerçek yüzünü dünyaya göstereceğini öne sürerek istifa etmenin en iyi yol olduğunu dile getirdi. Diğerleri de, bu adımın İsrail’in ırkçı politikalarına hizmet edeceğini söyleyerek ona karşı muhalefet etme haklarını kaybedecekleri yönündeki endişelerini ifade etti.

Arap asıllı milletvekili Zuheyr Behlül istifa etti

Knesset’te Tzipi Livni liderliğindeki Siyonist Blok’tan milletvekili olan Arap asıllı Zuheyr Behlül ise, bu yasanın kabul edildiği mecliste kalmaya tahammül edemediğini belirterek istifa etti.

Yahudi ulus devlet yasasının kendisini ve kendisini Knesset’e gönderen insanlara zulmettiğini söyleyen Behlül, bu yasanın Arapları, resmi ve anayasal olarak bir kenara ittiğine dikkati çekti. Zuheyr Behlül ayrıca, meclisin eylül ayında yeni yasama yılına başlamasıyla istifasının yürürlüğe gireceğini ve bu kararından dönmeyeceğini ifade etti.

Dürzîler de Yahudi ulus yasasını reddediyor

Dürzî toplum liderleri ve milletvekilleri de, yasaya karşı geniş bir yasal savaş başlatarak, aralarında orduda yüksek rütbeli askerler olarak hizmet eden şahsiyetler olmak üzere, Dürzilerin önde gelenlerinin bundan sonra ülkedeki statülerinin ne olacağını sorgulamaya başladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, onlara ek haklar verme amacıyla bir komite kurarak onları memnun etmeye çalışsa da, Dürzîler bütün vatandaşlar için eşitlik ilkesine sahip bir yasa maddesi eklenmesini talep etti.

Netanyahu’dan yasayı savunma çağrısı

Netanyahu, söz konusu yasaya bağlılığını dile getirerek, bakanlar ve koalisyondaki milletvekillerine yasayı savunmaya devam etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

İsrail Başbakanı, yasaya verdikleri desteği geri çekmek isteyen bakan ve vekilleri uyararak, yasayla ilgili medyada yer alan tartışmalara katılmamalarını istedi.

“Siyonizm de özür dilemeye yer yok”

İsrail devletinin Yahudi halkının ulusal vatanı olduğuna vurgu yapan Netanyahu, İsrail devletinde kendi kaderini tayin hakkının Yahudilerle sınırlı olduğunu kaydederek, Siyonizm de özür dilemeye yer olmadığını söyledi.

Dürzî milletvekillerinden gelen Yahudi ulus devlet yasasına itirazlara da değinen Netanyahu, “İsrail, bütün vatandaşlara eşit haklar uygulanmasını isteyen bir Yahudi devletidir. Dolayısıyla söz konusu yasa, Dürzilerin tam ve eşit haklara sahip vatandaşlar olmalarını etkilememektedir. Bu yüzden onlarla diyaloğa devam edeceğiz” diyerek yasada herhangi bir değişiklik yapılmaması koşuluyla Dürzilerin taleplerine cevap vermek için bir komite oluşturma talimatı verdiğini aktardı.

İsrail’i anayasa hukuku ile ırkçı bir yapıya büründüren Yahudi ulus devlet yasası, Yahudilerin diğer ırklara üstünlük sağlaması nedeniyle Araplar ve ülkede yaşayan diğer azınlıklar tarafından reddedildi.