Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çin’den İngiltere’ye serbest ticaret teklifi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İngiltere’de Boris Jonhson’ın istifasının ardından göreve gelen yeni Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Çin’in başkenti Pekin’e resmi ziyarette bulundu. Hunt, burada yaptığı açıklamada, İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) sonrasında Çin’in serbest ticaret anlaşması imzalanması yönündeki teklifini “olumlu” karşıladıklarını açıkladı.

Hunt, Pekin’de Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında şöyle konuştu:

“Wang’ın, Brexit sonrasında İngiltere ve Çin arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması için müzakerelere başlama teklifini görüştük. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bu teklifi değerlendireceğimizi söyledim” ifadelerini kullandı.

İngiliz Bakan, ayrıntılı bilgi vermedi ancak Pekin’de ‘çok yapıcı’ görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Çin’in yanı sıra ABD ile de müzakereler yürütülecek

Bu arada İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox ise, geçtiğimiz hafta yaptığı değerlendirmede, “İngiltere şu anda Brexit sonrası dönem için seçenekleri inceliyor. Brexit’in hemen ardından ABD ile serbest ticaret anlaşması müzakere edilecek” şeklinde konuşmuştu.

İngiliz basınında geçen hafta çıkan haberlerde, Başbakan Theresa May, Brexit planını görüşmek amacıyla bir araya geldiği Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’ın ardından AB’ye üye 27 ülkeye bakanlarını gönderdi.

Öte yandan Hunt, yaptığı basın toplantısında, İngiliz mevkidaşı ve üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde, geçen sene Şangay’da ayrılmış olduğu Çinli eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Briton Michael Simpson konusu da ele aldığını belirtti. Simpson’un çocuklarının, şu an hapiste olan Çinli eşinin kadının ailesinin yanında yaşadığını aktaran İngiliz Bakan, Simpson’ın İngiltere’deki ailesinin iki çocuğun velayetini istediğini fakat Çinli ailenin buna izin vermediğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang ise, Çin’deki bağımsız yargı sistemine saygı duyarak davayı ele alacağını belirtti.

Bu arada İngiliz Bakan Hunt, resmi ziyaret kapsamında bugün Çin Başbakanı Li Kıçiang ile bir araya gelecek.