Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi’nden İsrail’e: İran’ın Golan’da bir varlığı olmayacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Moskova yönetiminin İran’ı, güçlerini Suriye’den çekmeye zorlayamayacağını söyledi.

Rusya’nın Soçi kentinde Suriye krizine ilişkin yürütülen görüşmelerde, Suriye’deki İran askeri varlığını gündeme geldi. Görüşmeleri yakından takip eden bir kaynak, Rus haber ajansı TASS’a,
“Sorun gündeme geldi. Tarafların, Suriye’de İran’ın varlığıyla ilgili bazı ayrıntılar üzerinde farklı görüşleri var” ifadelerini kullandı ancak detay vermedi.

Öte yandan Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Moskova yönetiminin, İran’ı, güçlerini Suriye’den çekme konusunda zorlamayacağını söyledi. Bu açıklama, İsrail’in uzun süredir Rus hükümetinden, İran’ın Suriye’den tam çekilmesini sağlaması konusundaki devam eden talebini reddeder nitelikteydi.

Rus Büyükelçi Viktorov, “Rusya ve Tahran destekli Lübnanlı gruplar, Beşşar Esed liderliğindeki Suriye rejimini, muhalif güçlere karşı birlikte destekliyor. Fakat Moskova, İsrail’in İran’a karşı hava saldırıları düzenlemesini de engelleyemez” şeklinde konuştu.

İsrailli bir yetkili geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Rusya’nın, İran güçlerini Golan Tepeleri’ndeki ateşkes hattından en az 100 kilometre uzakta tutmayı teklif ettiğini söylemişti. Yetkili, söz konusu teklifin geçtiğimiz hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında gerçekleşen toplantıda ortaya konulduğunu, ancak İsrail hükümetinin teklifi yetersiz bularak reddettiğini belirtmişti.

“İranlılar, Suriye’deki teröristleri yok etmede önemli rol oynuyor”

İran’ın Suriye’de var olması gerektiğini savunan Büyükelçi Viktorov, “İranlılar, Suriye’deki teröristleri yok etmeye yönelik ortak çalışmalarımız çerçevesinde çok önemli bir rol oynuyor. Bu yüzden Suriye’deki yabancı güçlerin çıkarılması yönündeki talepler gerçekçi değil. İranlı ortaklarımızla açık ve net bir şekilde konuşabiliriz. İran’ı güçlerini Suriye’den çekme konusunda ikna etmeye çalışabiliriz” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine sorulan Rusya, İran’ı zorlayabilir mi? şeklindeki bir soruya Büyükelçi, “Hayır. Yapamayız” yanıtı verdi.

2015 yılında İsrail ile Rusya arasında bir telefon hattı kuruldu. Bu hat, Suriye’deki iki taraf arasında kazalara yol açabilecek karışıklıklardan kaçınmaya yardımcı oldu.

“Rusya, İran’ı Suriye’den çekilmeye zorlayamaz”

İsrail hükümeti tarafından Suriye’de güç kullanılmasını onaylamadıklarını belirten Rus Büyükelçi, “Ancak İsrail’i zorlayamayız. Rusya, İsrail’e herhangi bir şey yapma özgürlüğünü verme ya da herhangi bir şey yapmasını engelleme hakkına sahip değil” şeklinde konuştu.

Rusya’nın, sınırın diğer tarafında sadece Suriye ordusu askerlerinin olmasını garanti altına almaya çalışacağını kaydeden Büyükelçi, “Öncelik İsrail devletinin güvenliğini sağlamak. Bunlar Rus dış politikasında boş sözler değildir” dedi.