İran’daki ekonomik sorunlara ve hayat pahalığına tepki gösteren vatandaşların İsfahan kentindeki protesto gösterileri ikinci gününde de devam etti.
Şarku’l Avsat’ın yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre İsfahan’da başlayan gösteriler Ahvaz, Şiraz ve Tahran’ın batısındaki Kereç kentine sıçradı.
İsfahan ve Kereç kentlerindeki protestolara katılan göstericilere polis tomalar ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Göstericiler, sosyal medya üzerinden paylaştığı videolarda İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’i hedef alan sözlerin yazıldığı pankartları taşımanın yanı sıra diğer vatandaşların da kendilerine katılması için çağrıda bulundu.
İsfahan’daki göstericilerin özel kuvvetlerin yolunu kesmek için lastik yaktığı eylemde protestocular İran’ın bölgedeki ülkelere karşı tutumuna “Suriye’yi bırak, Halimize bak”, “Rıza Şah ruhun şad olsun”, “Ne Gazze Ne Lübnan, Canım sana feda İran” sloganlarıyla tepki gösterdi.
Gösteriler, ABD’nin uyguladığı yaptırımların ardından dolar ve altındaki rekor artışla birlikte geldi.
İran resmi haber ajansı İRNA, protestolar hakkında hazırladığı kapsamlı haberinde söz konusu gösterileri sanayi bölgesi Emir Kebir beldesine çıkan “sendika eylemleri” olarak aktardı.
Ancak eylemlerle ilgili aktarılan bilgilerde çelişkiler olduğu görülüyor. Zira bazı haber kaynakları İsfahan’da çıkan gösterilere çevik kuvvet ekiplerinin tomalarla müdahale ettiğini aktarırken bir kısım kaynak da polisle göstericiler arasında çatışma çıkmadığına işaret ediyor.
Dün İranlı aktivistler sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşları gösteri alanlarına davet eden mesajlar yayınladı.
Yeni protestolar, ocak ayında İran’ın 80’in üzerinde kentinde düzenlenen gösterileri anımsatıyor.
Mehr Haber Ajansı’na konuşan İsfahan Emniyet Müdürü Yardımcısı Hamid Rıza Babai, “Şehrin bazı noktalarında pahalılık dalgasını protesto eden sendika eylemleri gerçekleşti” diye konuştu.
Babai, söz konusu eylemlerin yasa dışı olduğunu ve izinsiz düzenlendiğini belirterek sendikacıların talepleri doğrultusundaki bu eylemlerin “dış mihraklar” tarafından rejim karşıtı sloganlar atılarak istismar edildiğini savundu.
“Dış mihraklar, insanları gösterilere teşvik ediyor” diyen Babai, hükümetin İsfahan’daki göstericilerin taleplerine cevap verebilmek için çözüm arayışlarını sürdürdüğünü belirtti.
Milletvekillerinden Laricani’ye çağrı
İran Meclisinden 190 milletvekili, Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani’ye hitaben yazdıkları mektupla altın ve döviz piyasasında yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanan şahısların “acilen” cezalandırılmasını istedi.
Milletvekilleri mektupta şu ifadeleri kullandı:
“Altın ve döviz piyasasında yolsuzluk yaparak kamuoyunda karamsarlık ve ümitsizliğe yol açarak yeryüzünde bozgunculuk çıkartma suçundan tutuklanan kimselerin acilen cezalandırılmalarını talep ediyoruz.”
Laricani de kamuoyunu manipüle edenler hakkında idam kararı çıkarmakla tehdit ederek, söz konusu ekonomik krizin “gizli eller” tarafından yapıldığını savundu.
İRNA’ya açıklamada bulunan İran’ın Fars eyaleti Emniyet Müdür Yardımcısı Hadi Becuheş Cehrami, Şiraz kentinde rejim karşıtı sloganların atıldığı eylemlerin ekonomik sorunlarla bir bağlantısı olmadığını savundu.
Cehrami’ye göre eylemler rejim karşıtlığına dönüştü ve bunların arkasında bazı ülkelerin “eylem mühendisleri” var.
Yetkili mercilerden ise protestolarda gözaltına alınanların sayısıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.