Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Abbas, yeni FKÖ yönetimini onayladı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü Başkanı Mahmud Abbas, örgütün icra heyetinin yeni üyelerinin görevlerini onaylarken, İcra Heyetinin yanı sıra Filistin Ulusal Fonu başkanlığını da korudu.

Saib Ureykat, İcra Heyeti Sekreterliği ve Müzakerelerden Sorumlu Daire Başkanlığı görevini sürdürecek.

Filistin Devlet Başkanı, Hannan Aşravi’yi Diplomasi ve Kamu politikası, Ahmed Mecdelani’yi Filistin Çalışma ve Planlama, Salih Rafet’i Güvenlik ve Askeri birime başkan olarak atadı. Azzam el- Ahmed, Arap ve Parlamentolar İşleri daire başkanlığını, Ebu Yusuf da Halk Organizasyonları daire başkanlığını sürdürecek. Ziyad Ebu Umru uluslararası ilişkiler, Besam el- Salihi de toplumsal ilişkiler biriminde görevlendirildi.

Sürpriz olmayan bir kararla bazı ihtilafların yaşanmasından sonra Abbas, diasporadaki Filistinlilerden sorumlu Teysir Halid’i görevden alarak yerine danışmanı Nebil Şat’ı atadı.

FKÖ’nden yapılan açıklamaya göre birimler doğrudan İcra Heyeti başkanlığına tabi olacak.

Böylelikle Halid daire başkanlığı olmayan tek üye kalmış oldu. Halid, Abbas’ın bu kararını yasadışı olarak nitelendirerek reddetti. Halid şunları söyledi: “Karar, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün demokratik karar alma mekanizmalarına aykırı olarak alınmış tek taraflı bir karardır. Kararların tek bir kişi tarafından alınması FKÖ için olumsuz bir göstergedir.” Halid bu yasadışı kararın Filistin halkıyla ilişkilerde sorunlar yaratacağı, Dış İlişkiler Bakanlığı’nın Yabancılar ve Dış İlişkiler birimine dönüştürülmesinin halkın lehine olmadığını söyledi.

FKÖ üyesi Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) de alınan kararın gayrimeşru olduğunu belirtti.

Yeni İcra Heyeti’yle ilgili kararlar arasında İcra Heyeti Sekreterliği’nin şehit ve tutuklularla ilgilenmesi de var.

İcra Komitesi ayrıca, örgütün birimleri ve kurumlarını aktif bir şekilde çalıştırmak için bir komite kurmaya karar verdi. Komitenin başına Halid getirildi. Komite üyeleri ise Mecdelani, Ahmed, el-Salihi, Ebu Huli, Arneki ve Havri.

İcra Komitesi ayrıca, Birleşmiş Milletler Yardım ve İş Kurumu’nun (UNRWA) bakım ve işleyişini takip etmek ve sorumluluklarını yerine getirebilmesi için mali destek sağlamak üzere bir Yüksek Komite kurdu.

İcra Komitesi, Nisan 2018’de yapılan Ulusal Konsey kararlarının uygulanmasının izlenmesinden sorumlu Komite tarafından sunulan raporu ve tavsiyeleri onayladı. Raporda, İsraille siyasi, iktisadi, güvenlik ilişkilerinin sınırlandırılması, Yüzyılın anlaşmasının değerinin kaybolması, Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti tanıyarak, büyükelçiliğini buraya taşıması, Yahudi Ulus Devlet Yasası, tutukluların durumu ve diğer başlıklarda alınmış kararları içeriyor.

Bu bağlamda Filistin Ulusal Konseyi Başkanı Selim el-Zanun, bu ayın 18’inde Ramallah’ta iki gün sürecek toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

Zanun Merkez Konseyi’nin Filistin meselesinin içeride ve dışarıda tırmanışa geçtiği bugünlerde toplanmasının önemine dikkat çekerek “karşı koymamız gereken pek çok tehdit var” dedi.

Zanun, artık Merkez Konseyi’nin aldığı kararları uygulamanın vakti geldiğini söyledi. Zanun özellikle İsrail devletinin tanınmasıyla ilgili kararların yürürlüğü koymanın gerekliliğini vurgulayarak “zira İsrail, iki devletli çözümü ve Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğu gerçeğini ve mültecilerin geri dönüş hakkını tanımıyor” dedi.

Teysir Halid bürosundan zor kullanarak çıkartıldı

Filistinli kaynaklar, Filistin güvenlik güçlerinin FDHKC mensubu Teysir Halid’i bürosunu teslim etmesi konusunda ikna edemeyince zor kullanarak çıkardıklarını söyledi. Filistin Devlet Başkanı, birimle ilgili yaşanan bazı ihtilaflardan sonra Gurbetçilerden sorumlu Halid’in yerine danışmanı Nebil Şat’ı atamıştı.

Abbas’ın yakınları Halid’i büroyu FDHKC’nin bürosuna çevirmekle suçlamış, Halid ise bu suçlamaları reddederek Abbas’ı birimi Filistin Dışişleri Bakanlığı’na çevirmekle suçlamıştı.

Halid, Temmuz ayında birimin yetkilerinin Dışişleri Bakanlığı’na verilmesini reddetmişti.

28 Mayıs 1964’de Filistin halkının İsrail işgaline karşı direnişini tek bir çatı altında toplama amacıyla kurulan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) 1974’de Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Filistinlilerin tek meşru temsilcisi olarak tanındı. 1980’li yılların başlarına kadar FKÖ pek çok değişik grubu bünyesinde taşıyor olmasına rağmen Filistin davasının önde gelen örgütü olma özelliğini korudu. Örgütün merkezi 1967 savaşından sonra Ürdün’e, 1970’te Lübnan’a ve 1982 yılında İsrail’in Lübnan’ı işgaliyle Tunus’a taşındı.

FKÖ bünyesinde El Fetih, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) Filistin Halk Partisi (PPP) Filistin Kurtuluş Cephesi (PLF) Arap Kurtuluş Cephesi (ALF), Es-Sâika, Filistin Demokratik Birliği (Fida), Filistin Halk Mücadelesi Cephesi (PPSF)
Filistin Arap Cephesi (PAF) örgütlerini barındırıyor.