Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Rusya’dan İsrail’e karşı atak: Golan Tepeleri’ne askeri polis | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye ile İsrail sınırını oluşturan işgal altındaki Golan Tepeleri’nde “tahriklerin” önlenmesi amacıyla Rus askeri polisinin konuşlandırılacağını açıkladı.

Interfax haber ajansında yer alan habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Golan Tepeleri’nde olası herhangi bir provokasyondan kaçınmak için askeri polis konuşlandıracağını ve 8 gözlem noktası kuracağını açıkladı.

TASS haber ajansının Rusya Devlet Başkanı Putin’in Suriye Özel Elçisi Alexander Lavrentiev’in açıklamasına dayandırarak verdiği haberde ise dün, İranlı kuvvetlerin, Suriye’deki ağır silahlarını, işgal altındaki Golan Tepeleri’nden 85 kilometre uzağa çektiğini ancak İsrail’in bu geri çekilmeyi “yetersiz” bulduğunu aktarmıştı.

İsrail’den Golan Tepeleri’ne saldırı: 7 militan öldürüldü

Öte yandan, İsrail Radyosu, gece Suriye sınırındaki Golan Tepeleri’ne hava saldırısı düzenlendiğini ve 7 militanın öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail Ordusu ise bir açıklama yaparak, “Golan Tepeleri’nin Suriye kısmının güneyindeki terör hedeflerine yönelik hava operasyonu düzenlendi” ifadesini kullandı. Ancak kaç kişinin öldüğü konusunda bilgi vermedi.

İsrail’den ‘operasyonlara devam’ kararı

Militanların İsrail’de terör saldırısı hazırlığında olduğu bilgisinin yer aldığı açıklamada, bugün bölgede yaptıkları aramalarda kalaşnikoflar ile patlayıcı yüklü yelekler buldukları, her türlü senaryoya hazırlıklı oldukları ve İsrail vatandaşlarının güvenliği için operasyonlara devam edecekleri kaydedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR), söz konusu bölgede rejim güçleri ile DEAŞ unsurları arasındaki çatışmaların sürdüğünü aktardı.

“Esed dizginleri ele aldı”

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Beşşar Esed’ın güney dahil ülkenin genelinde dizginleri yeniden ele aldığını, merkezi iktidarın tesis edilmesiyle Golan’ın artık daha sakin olacağını söyledi.

Liberman, Esed rejiminin Kürt bölgesi ve İdlib hariç ülkede kontrolü sağlamasına değinerek, ”Bizim perspektifimizden durum iç savaş öncesi nasılsa şimdi de ona geri dönüyor, yani gerçek bir muhatap, sorumlu biri ve merkezi yönetim var” şeklinde konuştu.

İran’ın, Suriye’de İsrail’e karşı askeri üs oluşturmaması ve Suriye üzerinden Lübnan’daki Hizbullah’a silah göndermemesi yönündeki taleplerini yineleyen Avigdor Liberman, ”İhtilaf peşinde koşmuyoruz, ama her türlü provokasyon ve meydan okumaya nasıl karşılık vereceğimizi de biliyoruz” diyerek uyarıda bulundu.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ayrıca iç savaşın başladığı 2011’den bu yana zaman zaman Suriye ve Golan Tepeleri’nden, topraklarına roket atıldığını ileri sürerek, İran destekli Hizbullah güçlerine ve rejime ait askeri noktalara saldırılar düzenliyor.