Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Türk diplomatik kaynaklar: Uluslararası Af Örgütü’nün Afrin raporu gerçeğe aykırı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Türk diplomatik kaynaklar, Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty), Afrin ile ilgili insan hakları raporunda yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’de insan hakları suçu işlediğine dair iddiaları reddetti.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, söz konusu raporun gerçeği yansıtmadığını ve ‘önyargılı’ olduğunu belirterek, Türkiye’yi işgalci bir güç olarak tanımlamaları nedeniyle raporu kınadıklarını ifade etti.

Türkiye’nin herhangi bir ülkenin topraklarında gözü olmadığını vurgulayarak, Suriye’nin kuzeyindeki varlığının nedeninin sınırlarını terörist tehditlerden korumak ve Suriyelilerin topraklarına geri dönüşünü sağlamak olduğunun altını çizen kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetlerine’nin (TSK) Fırat Kalkanı Harekatı esnasında Cerablus, El Bab, Azez ve Çobanbey (El Rai) de gösterdiği dikkat ve hassasiyeti Zeytin Dalı Harekatı’nda da gösterdiğini ve herhangi bir şekilde sivillerin hedef alınmasını engellediğini söyledi.

Türkiye’nin bu alanların terörden temizlenmesinin ardından altyapının rehabilitasyonu, eğitim, ulaşım, iletişim ve sağlık gibi temel hizmetlerin sunulması için çalıştığını aktaran kaynaklar, bölgede destekledikleri gruplar arasında bazı istenmeyen olaylar yaşanma ihtimalinin olabileceğini söyleyerek bunun TSK’nın bu olaylara rızası olduğu anlamına gelmeyeceğini aktardı.

Türkiye’nin sivillerin güvenliğinin sağlanması ve en iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak için çalıştığını dile getiren kaynaklar Zeytin Dalı Harekatı’nın bitiminin ardından Afrin’deki son durumu ve yaşamın normale döndüğünün görülmesi amacıyla yabancı medyanın Afrin’e girmesine izin verdiğine de dikkat çekti.

“Türkiye Afrinlilerin hayatlarını yeniden kurmasına yardımcı olmalıdır”

Af Örgütü, Afrinlilerle yaptığı görüşmeler sonucu hazırladığı raporda söz konusu silahlı grupların okulları işgal ettiğini ve kentte binlerce çocuğun okula gitmesinin engellendiğine yer verilirken, Afrin’de evlerin yağmalanması, keyfi tutuklamalar, işkence ve sivillerin ortadan kaybolması gibi ağır insan hakları ihlallerinden Türkiye’nin destek verdiği silahlı grupların sorumlu olduğu iddia etmişti.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, “Bölgede birkaç yıldır süren çatışmaların ardından gelen Türkiye’nin operasyonu Afrinlilerin acısını arttırdı. Suriyeli silahlı gruplar tarafından tutuklanan, işkence gören veya zorla kaçırılan kişilerin şok edici hikayelerini duyduk. Türk güçlerin kontrol etmediği Suriyeli silahlı gruplar kaos yaratmaya devam ediyor. Afrin’de işgalci güç olan Türkiye’nin bölgenin refahı ve hukuki düzenin tesis edilmesinden sorumlu. Türkiye zaman kaybetmeden desteklediği grupların şiddet eylemlerine son vermeli, sorumluların hesap vermesini sağlamalı ve Afrinlilerin hayatlarını yeniden kurmasına yardımcı olmalıdır” dedi.

Afrin Yerel Meclisi çalışmalarını 3 gün askıya aldı

Kürt haber sitelerinde yer alan bilgilere göre, ÖSO’nun ihlalleri sonucunda Afrin kentindeki Yerel Meclis çalışmalarını 3 gün süreyle askıya alarak ÖSO unsurlarının Afrin’den çıkmasını talep etti.

Afrin’de Feylak er Rahman ve ÖSO arasında çatışma

Birkaç gün önce, Türkiye’nin desteklediği gruplar tarafından kontrol edilen Afrin kentinde Türkiye’nin müttefiği olan gruplar ile Doğu Guta’dan çekilen silahlı gruplar arasında çatışma patlak verdi.

Feylak er Rahman grubuna bağlı silahlı unsurlar ile onların ‘askeri polis’ olarak tanımladığı gruplar arasındaki çatışmalar, ÖSO’nun Feylak er Rahman unsurlarından Afrin’de yerleştikleri evleri boşaltmalarını istemeleri nedeniyle çıktı.

Kaynaklar, çatışmaların her iki tarafta ölüm ve yaralanmayla sonuçlanıp sonuçlanmadığına dair herhangi bir bilgi vermezken, silahlı gruplar arasındaki farklılıklar nedeniyle gerginliğin hâlâ şehirde olduğuna dikkat çekti.

Aktvistler ise, sosyal medya sitelerinde yaptıkları paylaşımlarda, Afrin’deki son çatışmalarda Doğu Guta’dan gelen silahlı gruplar ile ÖSO unsurları arasında ölü ve yaralılar olduğunu kaydederek, ÖSO’nun şehre ek takviye getirmek zorunda kaldığını belirtti.

Çavuşoğlu Lavrov ve Zarif ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Singapur’da yapılan 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı oturum aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ayrı ayrı ikili görüşmeler gerçekleştirerek Suriye’nin kuzeyindeki koşulları ele aldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Elçisi Alexander Lavrentiev ise, ülkesinin Suriye’nin kuzeyindeki Türk varlığının devam etmesine izin vermeyeceğini söyledi.