Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Usame Bin Ladin’in annesi sessizliğini bozdu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra: Şarku’l Avsat

El Kaide Lideri Usame Bin Ladin’in annesi Alia Ghanem, oğlunun askerliği ve İhvan’ın önde gelen komutanlarından Abdullah Azzam aracılığı ile İhvan’la tanışmasına dair açıklamalarda bulundu.

Usame Bi Ladin’in annesi Alia Ghanem kendisiyle Cidde’deki evinde gerçekleştirilen röportajda üniversitedeki arkadaşlarının Usame Bin Ladin’i farkı bir kişiye dönüştürdüklerini söyledi.

Ghanem, The Guardian gazetesine verdiği röportajda oğlunun İhvan üyelerinden Abdullah Azzam ile ilk olarak Cidde’deki Abdulmelik Üniversitesi’nde iktisat fakültesi okurken karşılaştığını ardından da Azzam’ın Usame Bin Ladin’in manevi hocası olduğunu söyledi.

Alia Ghanem, 20’li yaşlarda beyninin yıkanan çocuğunun bambaşka birine dönüştüğünü belirtti.

2001’deki 11 Eylül saldırılarından 17 sene sonra ilk defa medyaya açıklamalarda bulunan Alia Ghanem söz konusu terör saldırılarının yeniden hatırlanmasından dolayı endişeli olduğunu söyledi. Ghanem bu sebeple uzun süredir açıklamada yapmadığını belirtti. Ancak geçen haziran ayının başında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından bir gözlemci ve mütercim eşliğinde medyaya açıklama yapmayı kabul ederek oğlu Usame Bin Ladin’in ilk başlarda nasıl olduğu ve İhvan’ın kendisini kandırmasından sonra barışçıl birinden radikal bir kişiliğe nasıl dönüştüğü hakkında konuştu.

Alia Ghanem’in evindeki duvarda oğlu Usame Bin Ladin’in gençlik zamanlarından kalma bir fotoğrafı asılı. Resmin yanında da değerli birkaç antika eşya bulunuyor. Tablodaki resimde Usame Bin Ladin sakallı, askeri bir elbise giyinmiş ve yüzünde tebessümle görünüyor. Diğer bir duvarda da Usame Bin Ladin’in yere oturmuş bir şekilde sırtını duvara dayadığı bir fotoğrafı bulunuyor. Alia Ghanem, Usame Bin Ladin’i diğer oğulları ile birlikte güzel bir şekilde yetiştirdiğini söylüyor. (Usame Bin Ladin Alia Ghanem’in Muhammed bin Ladin’den olan tek oğlu)

Her ne kadar ailenin her ferdi Bin Ladin hakkında farklı konuşsa da annesi Alia Ghanem, Bin Ladin’i çok sevdiğini belirterek “Hayatım gerçekten çok zor geçti. Çünkü çocuğum benden uzak yaşadı. Çok iyi bir çocuktu ve beni çok severdi” ifadelerini kullandı.

Ancak Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre Usame Bin Ladin’in arkasında bıraktığı iz ailesi için büyük bir sorun. Zira Usame’nin en küçük kardeşi Hasan söz konusu röportajda yaptığı açıklamada “İlk başlarda Usame ile karşılaşan ona hürmet ederdi. Onunla gurur duyardık. Ta ki radikal bir Usame ortaya çıkıncaya kadar” ifadelerini kullandı. Hasan “Abim olarak ondan gurur duyuyorum. Bana çok şey öğretti. Ancak uluslararası arenada kötü bir şöhrete sahip Usame olan abimle gurur duymuyorum. Tüm yaptıkları bir hiç uğrunaydı” diye konuştu.

Usame Bin Ladin’in annesi Alia Ghanem de çocuğunun gençken çok utangaç, derslerinde başarılı ve takva sahibi birisi olduğunu ancak daha sonra üniversitede radikal bir kimliğe büründüğü söyledi. Ghanem açıklamasında “Usame üniversitede değişti. Daha önceden Suudi Arabistan’dan kovulan İhvan-ı Müslimin üyesi Abdullah Azzam ile tanıştıktan sonra çok değişti. Abdullah Azzam daha sonraları Usame’nin manevi akıl hocası oldu” ifadelerini kullandı.

Alia Ghanem açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Usame Bin Ladin gençliğinin başında bazı kişilerce beyni yıkanana kadar iyi biriydi. Usame’ye hep onlardan uzak durmasını söylerdim. Çünkü o beni çok severdi ve tavsiyelerimi dinlemediği takdirde ona kızmamdan korkardı. Üniversitedeki kişilerle ne yaptığını bana söylemezdi.”

Alia Ghanem, 3 sene süren evliliğin ardından 60’ların başından Bin Ladin grubunda idari görevli olan Usame’nin babasından boşandığını ve Addas ile evlendiğini belirtti. Bin Ladin’in babası evlilik hayatına devam ederek 11 eşinden 54 çocuk sahibi oldu. Ali Ghanem oğlu Usame’deki iyi tarafı gördüğünü ancak onda radikal bir taraf fark etmediğini söyledi. Usame Bin Ladin’in üvey kardeşleri, Usame’nin 11 Eylül saldırılarında rolü olduğuna yönelik ilk raporların yayınlanmasından ardından karşılaşabilecekleri sıkıntıları düşünerek kendisiyle ile ilişkiyi kestiklerini söyledi.

Türki el- Faysal: Savaş Usame Bin Ladin’in tahmin ettiği gibi olmadı

Usame Bin Ladin’in geride bıraktığı kötü iz ailesini büyük sıkıntıya düşürdü. The Guardian, 1977-2001 yılları arasında 24 sene Suudi Arabistan İstihbarat Başkanlığı görevi yapan ve 11 Eylül saldırılarından 10 gün önce görevi bırakan Türki el- Faysal ile de bir röportaj gerçekleştirdi.

Cidde kentinde Türkî’ye ait villada gerçekleştirilen röportajda el-Faysal Usame Bin Ladin için şunları söyledi:

“Ortada iki tane Usame vardı… Bir tanesi Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmeden önceki Usame, diğeri de sonraki. Bu Usame örnek bir mücahitti, savaşçı değildi. Bunu itiraf etti. Savaş sürecinde bunun farkında değildi. Farkına vardığı vakit ise Sovyetler’in saldırıları sona ermişti.”

Türkî açıklamasının devamında Usame Bin Ladin için ifadeleri kullandı:

“Usame Bin Ladin; Riyad, Londra ve Washington’daki yetkililer için dünya çapında birinci kategoride aranan terörist haline geldi. Usame Bin Ladin, Doğu ve Batı medeniyetlerini çatıştırmak için Suudi vatandaşlarını kullandı. İngiltere istihbarat kaynakları, Bin Ladin’in 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirmek için Suudi vatandaşları kullandığını söylüyor. Usame Bin Ladin, Batı’nın rotasını anavatanına çevireceğinden emindi ve savaş çıkarılması konusunda başarılı oldu. Ancak savaş tahmin ettiği gibi olmadı.”