Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

BM gizli raporu: Kuzey Kore Husilere silah satmaya çalıştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Birleşmiş Milletler’in (BM) gizli raporunda yer alan bilgilere göre, Kuzey Kore’nin petrol ürünleri ve kömür naklinde BM yaptırımlarını ihlal ettiği, Yemen’deki darbeci Husilere ve Libya’daki silahlı gruplara gizli silah satmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Uzmanlar Komitesi’ne sunulan 62 sayfalık raporda, Kuzey Kore’nin kömür, demir ve deniz ürünlerinin ihracatını yaparak yasağı ihlal ettiği ve Kim Jong-un rejimine milyonlarca dolar kazandırdığı ifade edildi.

Rapora göre 40 gemi ve 130 şirketin katıldığı petrol ürünlerinin denizde nakledilmesi, yaptırımlardan kaçınmanın ana yoludur. BM’nin gizli raporuna göre Kuzey Kore, nükleer ve füze programını durdurmayarak üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmedi. Buna rağmen Pyongyang, 2018’de gemiden gemiye petrol ürünleri ve kömür naklinde büyük artışla BM yaptırımlarını ihlal etmeyi sürdürdü.

Yaptırım paketini etkisiz hale getirdiler

Komite, Kuzey Kore’nin petrol ithalatı için belirlenen üst sınırı geçerek, geçtiğimiz yıl BM kararıyla çıkan yaptırım paketinin etkisiz hale getirdiğini belirtti.

Raporda, Kuzey Kore’nin Libya, Sudan ve Yemen’deki Husilere, hafif silahlar ve askeri teçhizatları göndermeye çalıştığı bilgisi de yer aldı. Kuzey Kore üretimi konvansiyonel silahlar ve balistik füzeleri Libya ve Yemen’deki silahlı gruplara satan Suriyeli silah kaçakçısı Hüseyin el-Ali’den de bahsedildi.

2016 yılında el-Ali arabuluculuğuyla, çeşitli silahların temininin sağlanması üzerine Kuzey Kore ve İran destekli Husiler arasında işbirliği müzakereleri yapıldı.

Komisyon, Kuzey Kore’nin silah ambargosunu ihlal eden askeri işbirliği hakkında soruşturma yürütmeye devam ediyor.

Haksız kazanç 14 milyon dolara ulaştı

Rapora göre Kuzey Kore’nin Ekim-Mart ayları arasında Çin, Hindistan ve diğer ülkelere ihraç ettiği demir-çelik gibi yasak mallardan edindiği kazanç 14 milyon dolara ulaştı.

Komite, mali yaptırımların uygulama düzeyinde zayıf kaldığı ve daha fazla dolandırıcılık yapılabildiğini belirterek, Kuzey Koreli diplomatların birden fazla banka hesabı açarak bu yaptırımlardan kaçınmak için kilit bir rol oynadıklarını işaret etti.

Kuzey Kore ile ortak girişimler yasağına rağmen komite, çoğu Rusya’da inşaat ve diğer faaliyetlerde bulunan 200’den fazla ortak şirketin bulunduğunu açıkladı.

Raporu hazırlayan komisyon Kuzey Kore’nin 6. nükleer test ve balistik füzelerine karşılık olarak, yaptırımların uygulanmasını izlemesi için BMGK tarafından görevlendirildi.