Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriyeli bir radikal Almanya’da gözaltına alındı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Köln (Almanya): Macid el-Hatip

Almanya’da Baden-Württemberg eyaleti savcılığı, Suriyeli bir kişinin terör örgütüne üye olmak ve uluslararası silah bulundurma kanununu ihlal etme suçundan tutuklandığını açıkladı.

Karlsruhe’deki Federal Savcılık dün (Cuma) Baden-Württemberg’in Kleve beldesin’de Suriyeli Hamad A.’nın (36) tutuklandığının belirtildiği bir basın raporu yayınladı. Söz konusu olay Alp dağlarının bitişiğindeki Kara Orman bölgesinde terörle mücadele çerçevesinde yürütülen operasyonlarda yapılan ilk tutuklama olarak kayıtlara geçti.

Federal Savcılık Suriyeli Hamad’ı, Suriye’deki El Nusra terör örgütüne üye olmak ve Suriye rejimine karşı savaşırken Kalaşnikof silahını kullanarak uluslararası silah taşıma kanunlarını ihlal etmekle suçladı.

Bomba uzmanı olarak görev yaptı

Yayınlanan basın raporunda Suriyeli Hamad A.’nın 2013’te El Nusra örgütünde bomba uzmanı olarak çalıştığını ve ardından Suriye’deki bazı bölgelerde bulunan Şeriat Mahkemelerinin başkanlığını yaptığı belirtildi. Raporda aynı zamanda Hamad’ın örgüt içindeki kanuni meselelerdeki karar sahibi olduğu da ifade edildi. Savcılık Hamad’ı kararların uygulanması için şiddet ve işkence uygulamakla suçluyor. Federal Savcılık, Suriyeli zanlının ürettiği patlayıcıların kullanıldığı olayları ve Suriye’deki şeriat mahkemeleri mağdurlarını ortaya çıkarmak için soruşturma yürütüyor.

Hakim karşısına çıkacak

Karlsruhe’deki Federal Savcılık, terörizm şüphesiyle tutuklanan ve Kleve beldesindeki evi aranan Suriye’li Hamad’ı Kasım 2013’te Suriye’deki silah ve mühimmat cephanesini ele geçirmekle suçlarken şüphelinin hâkim karşısına çıkacağı ifade edildi.

Öte yandan yerel bir gazetenin Brandenburg emniyetinden aktardığına göre, Çeçenistan asıllı olan ve radikallerin en tehlikelisi olarak görülen terör zanlısını Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki Schiphol havalimanında tutuklandı.

Brandenburg’daki emniyet organları tutuklanan Yusuf B.’nin en tehlikeli 12 radikal İslamcılardan biri olarak görürken bu 12 kişi, Anayasayı Koruma Servisi’nin (Kamu Güvenliği) “tehlikeliler” listesinde bulunuyor. Bu “tehlikelilerin” çoğu Kafkasya’nın kuzeyi ve Çeçenistan’da bulunuyor. Polis söz konusu “tehlikelilerin” çoğunun DEAŞ terör örgütüne bağlılık yemini ettiklerini aktardı.

Radikallere yönelik en büyük darbe

Anayasayı Koruma Servisi saldırı hazırlığı yapan veya saldırıya bulaşanları “tehlikeliler” listesine koyuyor. Brandenburg eyaletinin başkenti Potsdam’da çıkarılan bir gazete Çeçenistanlı radikalin tutuklanmasının polisin bölgedeki radikallere vurduğu en büyük darbe olduğunu aktardı.

Almanya Savcılığı Yusuf B.’yi terör örgütü için bağış organizasyonu yapmak ve bu bağışları DEAŞ’a aktarmakla suçlarken terör zanlısı Yusuf polis tarafından sürekli gözlem altında tutuluyor.

Paranın nereden geldiği merak konusu

Yusuf B. polisin arananlar listesinde bulunurken uzun zamandır ikamet ettiği bölgeden ayrılarak polisten gizleniyordu. Yusuf B.’nin Güney Amerika’da ne yaptığı hiç kimse tarafından bilinmiyor ancak emniyet güçleri Yusuf B.’nin kendilerine fark ettirmeden Almanya dışına çıkabileceği bir Rus pasaportuna sahip olduğunu düşünüyordu. Potsdam’daki günlük gazeteler terör zanlısının Almanya’dan ayrılırken kullandığı ve Ekvator’da uzun bir süre giderleri karşılayabildiği paranın nereden geldiğini konuşuyor.

Brandeburg’daki Anayasayı Koruma Servisi, 130 kişiyi radikaller listesinde bulunduruyor. Bu sayı 2015 yılında 70’i aşmıyordu.

Anayasayı Koruma Servisi bölgedeki DEAŞ’lıların tehlikeleri konusunda uyarılarda bulundu. Anayasayı Koruma Servisi Başkanı Frank Nuremberg Çeçenistanlı sığınmacıların çoğunun iyi silah kullanabildiğini ve zaruret durumunda Almanya’da silah kullanmaya hazır olduklarını söyledi.

Nuremberg, Çeçenistanlıların çoğunun özellikler büyüklerinin ülkelerinde Ruslara karşı verdikleri savaşta silah kullanmaya alıştıklarını ve Çeçenistanlıların faaliyetlerinin emniyet güçleri için endişe kaynağı olduğunu söyledi.