Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak’taki kuraklık tarım arazilerini vurdu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Tarım Bakanlığı, dün, kuraklık ve Dicle – Fırat nehirlerinin su seviyelerinin düşmesine bağlı olarak ülkedeki ekili arazi alanının geçen yıla göre yarı yarıya azaldığını bildirdi.

Irak Tarım Bakan Yardımcısı Mehdi el-Kaysi AFP’ye yaptığı açıklamada, ekili alanların geçen yıla oranla yarı yarıya zarar gördüğünü kaydetti.

Bakanlık, bu yıl maruz kalınan şiddetli kuraklık nedeniyle bol suya ihtiyaç duyan pirinç, mısır, darı, susam, ayçiçeği ve pamuk ekimini yasakladı. Yetkililere göre, pirinç tarımı işçilerinin uğradığı zarar bu yıl 34 milyon euro olacak.

Kuralık hayvancılığı da olumsuz etkiliyor. Çünkü susuzluk sebebiyle bataklıklarda yaşayan mandalar telef oluyorlar.

Zi Kar vilayetindeki yerel yetkililer, 400’den fazla ailenin sürüleri için daha iyi su kaynakları bulmak amacıyla köylerini terk ettiğini kaydetti.

Uzmanlar, yağış azlığının yanı sıra Dicle ve Fırat’a dökülen suların Türkiye ve İran tarafından kesilmesinin kuraklığın başlıca nedeni olduğunu düşünüyor.

Türkiye geçtiğimiz günlerde, Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı’nı faaliyete geçirerek Irak tarımına ağır bir darbe vurdu. Bu sorunun yansımaları hayatın çeşitli yönlerinde kendini gösterecek.

Türkiye’nin bu faaliyeti Iraklıların tepkisini çekerken, hâlihazırda güç kesintileri nedeniyle sorunlarla karşılaşan yetkilileri endişelendirdi.