Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Taliban operasyonlarını artırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan’ın doğusu son günlerde, ABD, NATO ve Afganistan kuvvetleri ile Taliban arasında şiddetli çatışmalara tanıklık ediyor. Seçimlere günler kala saldırılarını artıran Taliban, ülkenin farklı noktalarında NATO ve Afgan birliklerine yönelik operasyonlara hız vermiş durumda.

ABD Afganistan Kuvvetleri ve NATO Birlikleri Komutanı General John Nicholson, Afganistan’da ölen askerlerin tarihin kalbinde olacağını ve NATO güçlerinin ülkede terör örgütleri ile savaşmaya devam edeceğini açıkladı. ABD desteği ile hareket eden kuzey bölgelerindeki Afganistan ordusuna bağlı Şahin Kolordusu (209) yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Tahar Vilayeti’nde bulunan Taliban unsurlarının ana liderlerinden birinin, yürütülen operasyonlar sırasında 6 milisle birlikle öldürüldüğünü belirtti. Kolordu, geçtiğimiz Cumartesi günü ise 3 Taliban militanının öldürüldüğünü ve 5 militanın da çatışmalar sırasında yaralandığını açıklamıştı.

Taliban ABD ve hükümet güçlerine saldırı başlattı

ABD güçleri tarafından gerçekleştirilen hava saldırıları, militanların bölgeden geri çekilmelerini sağlarken, batıya ait bir yardım kuruluşuna bağlı hastanenin de yıkılmasına neden oldu. Bu çerçevede Taliban, Tahar Vilayeti’ndeki saldırılara ve öldürülen militanlara dair herhangi bir açıklama yapmadı. ABD güçlerinin sivillerin evlerine gece baskınları düzenlemesinin ardından Taliban, Parvan Vilayeti’nde ABD ve hükümet güçlerine yönelik saldırı başlattığını belirtti. Taliban tarafından yapılan açıklamada, 3 polisin öldürüldüğü ve 1 polisin yaralandığı belirtilirken, geçtiğimiz Pazar günü yaşanan çatışmalar sırasında da bir aracın imha edildiği vurgulandı.

Taliban tarafından yapılan açıklamaya göre, Afganistan’ın doğusundaki Paktika Vilayeti’nde de militanlar, polis karakolu ve özel bir üssü kontrol etmek amacıyla bölgeye saldırı düzenlediği belirtildi. 2 tank ve 1 askeri aracın imha edildiği saldırıda 18 polisin öldüğü, 8 polisin yaralandığı ve Afgan hükümetine bağlı 2 polisin de yakalandığı belirtildi.

Taliban, Paktika’daki Çamkani bölgesinde de gerçekleşen saldırılar sırasında 7 polisin öldüğünü, 14 polisinde yaralandığını açıkladı. Ayrıca Paktika’daki Afganistan ordu karargâhının da bombalandığı belirtilirken, ölü ve yaralılara dair örgüt tarafından net bir bilgi verilmedi.

Çatışmalar şiddetlendi

ABD’nin Taliban’a ait bir mühimmat deposunu bombalamasının ardından Uruzgan Vilayeti’nde patlak veren çatışmalar dördüncü gününde de devam ediyor. Çatışmalar sırasında 52 Taliban unsuru öldürülürken çok sayıda militan ise yaralandı. Taliban ise Uruzgan’a bağlı Tarin Kot bölgesinde yer alan Bayı Nova, Sarhum ve Mescid-i Ebyad’daki Afgan güçlerine ait merkezlere saldırı düzenlendiğini açıkladı. Taliban tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, çatışmalar sırasında 20 polis öldürülürken, harekete bağlı bazı unsurlar da hayatını kaybetti. Taliban unsurları, ülkenin kuzeyindeki Bagdis Vilayeti’nde de Afgan ordusunun stratejik öneme sahip bir merkezine saldırdı. Taliban’ın resmi web sitesinde yapılan açıklamada, hükümet güçleriyle yaklaşık 2 saat boyunca çatışmaların yaşandığı, merkezin hareketin kontrolüne geçtiği ve ordudan 9 kişinin öldüğü bildirildi.

Seçimlere sayılı günler kala Taliban saldırılara hız verdi

Taliban, Afganistan’da yaklaşık 2 ay sonra gerçekleşecek parlamento seçimlerini etkilemek için farklı bölgelerdeki operasyonlarını ve varlığını artırıyor. Örgüt yaşanan şiddetli çatışma ve kayıplara rağmen Afganistan’da herhangi bir barış anlaşmasının imzalanmasından önce ülke içerisindeki ABD ve NATO birliklerinin geri çekilme tarihlerini açıklaması için baskılarını da artırmış durumda.

Öte yandan bir dizi Afgan siyasi lider, yaklaşmakta olan seçimlerde koalisyon kurmak ve ABD yönetiminin Doha’da Taliban siyasi bürosu üyeleriyle yaptığı müzakere sonuçlarını değerlendirmek için temaslara başladı. Cemiyet-i İslami Partisi İcra Kurulu Başkanı Nur Muhammed Ata, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile bir araya geldi. Ata, görüşme sırasında ulusal düzeyde öneme sahip bazı kararların ele alındığını belirtirken ayrıntıya yer vermedi. Toplantı, Karzai’nin bir dizi siyasi partiyi, sivil toplum kuruluşunu, yerel konseyleri ve birçok devlet temsilcisini içeren genişletilmiş ulusal koalisyon için sınırsız desteğini ilan etmesi ışığında gelişti. Görüşmelerde ayrıca, Afganistan Başkan Yardımcısı General Abdurreşid Dostum, eski istihbarat şefi General Nebil, Kandahar polis şefi General Abdurrezzak gibi isimler, bir dizi siyasi yetkili ve politikacı ile bir araya geldi.