Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Trump: İran’la iş yapan, ABD ile yapamayacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımların uygulanmaya başlamasının ardından Twitter’dan yaptığı paylaşımda üçüncü ülkelere gözdağı vererek, İran’la iş yapanların ABD’yle yapamayacaklarını belirtti.

ABD Başkanı Trump, Türkiye saati ile 07:01’de uygulamaya konulan yaptırımların, İran’a karşı uygulanan ‘en sert yaptırımlar’ olduğunu söyledi. Trump, Twitter aracılığıyla şunları paylaştı:

“Yaptırımlar, Kasım ayında zirveye ulaşacak. İran ile ticari ilişkiler yürüten hiç kimse ABD ile ticaret yapamayacak. Sadece dünya barışı istiyorum, daha azını değil” ifadelerine yer verdi.

Ruhani’den tepki

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise yaptırımların yürürlüğe girmesinden birkaç saat evvel, bir televizyon kanalına verdiği röportajda, Washington yönetimini, ‘İran halkına karşı psikolojik savaş yürütmek ve İran halkını bölmeye çalışmakla’ suçladı. Ruhani’nin bu sözleri, yaptırımlara ilişkin bugün İran tarafından verilen ilk resmi tepki oldu.

Trump, konuya dair açıklamasında, “İran rejimi seçim yapmalı. Ya istikrar için yöntemlerini değiştirerek ve küresel ekonomiye entegre olacak ya da ekonomik yalnızlık yolunda yürümeye devam edecek” demişti. ABD Başkanı ayrıca, İran’ın balistik füze üretimi ve terör örgütlerine destek gibi faaliyetlerine karşı yeni ve daha kapsamlı bir anlaşma için hazır olduğunu bildirmişti.

ABD’nin İran’a yönelik yürürlüğe koyduğu yeni yaptırım paketi, ekonomik ilişkiler ve otomobil, uçak sektöründe ithalat-ihracatın durdurulmasını kapsıyor. Ayrıca, ek yaptırımlarla petrol ve doğalgaz ticareti ile İran Merkez Bankası’na yönelik olarak da ek tedbirler alınması bekleniyor.

ABD’nin yaptırımlarının, tümenin dolar karşısındaki rekor değer kaybı, yükselen fiyatlar, işsizlik, yolsuzluk iddiaları ve su sıkıntısı gibi bir dizi sorunla baş etmeye çalışan İran’ı, ekonomik anlamda içinden çıkılmaz bir krizle karşı karşıya bırakmasından endişe ediliyor.

Gözlemciler, yaşanan son gösteri ve protestoların ardından İran içindeki gelişmeleri dikkatle takip ederken, yaptırımlardan sonra olayların nereye varacağını da merakla bekliyor.

Bu arada başta Total ve Boeing gibi büyük şirketlerin Kasım ayına kadar İran’dan çekileceğini açıklaması, yaptırımların İran ekonomisine vereceği zararların ilk göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında P5 ülkeleri olarak adlandırılan İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya