Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İbadi koalisyonundaki çatlak Amiri’nin şansını artırıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ta seçim sonuçları ve kurulacak hükümete yönelik tartışmalar sürüyor. Koalisyon pazarlıklarının hız kazandığı ülke siyasetindeki belirsizliğin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Irak’ta Yüksek Yargı Konseyi’nce atanan yargıçlar tarafından yönetilen Seçim Komisyonu, mayıs ayında yapılan seçimlerdeki oyların el ile sayımının sona erdiğini bildirdi. Nihai sonuçların yarın açıklanması beklenirken Salahaddin ve Anbar illeri dışındaki sonuçların elektronik sayımla hemen hemen aynı çıkması umuluyor.

Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu liderlerinden Naim el-Ubudi, nihai sonuçların açıklanmasına az bir süre kala Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Siyasi bloklar, önümüzdeki 48 saat içinde en büyük parlamento bloğunu oluşturmak için faaliyetlerini yoğunlaştıracaklar” dedi.

Necef’teki Şii otoritenin başbakanda olması gerektiğini savunduğu “güçlü, cesur, karalı” gibi vasıflar ile Sadr’ın dile getirdiği 40 şart karşısında siyasi blokların farklı tepkiler veriyor. Böylesi bir zamanda, seçimleri izleyen son üç ay boyunca süregelen siyasi hareketlilik, bloklar arasındaki bilinen ihtilaflar çerçevesinde devam etti. Sairun, Fetih, Zafer, Hukuk Devleti ve Ulusal Hikmet koalisyonlarınca temsil edilen Şii evindeki iki kanat arasındaki rekabet yoğunlaştı. Bir yandan Zafer ve Sairun koalisyonları arasında, diğer yandan Fetih ve Hukuk Devleti koalisyonları arasında rekabet devam ediyor. Söz konusu rekabetten uzak duran Ulusal Hikmet Hareketi, koalisyonlardan birinin safına geçtiği takdirde ağırlığını artıracağı bir alan oluşturdu.

Bloklar arasındaki müzakereleri yakından takip eden bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada başbakanlık için yapılan rekabetin, kendi blokları içindeki diğer rakiplere rağmen Zafer Koalisyonu lideri Haydar İbadi ve Fetih Koalisonu lideri Hadi el-Amiri arasında olduğunu kaydetti. Ulusal Güvenlik Danışmanı Faleh el-Feyyaz, İbadi ile Zafer Koalisyonu içinde rekabet ederken hükümet programında ısrar eden Sairun Koalisyonu’nda herhangi bir rakip ve belirli bir isim yok. Kaynağa göre, Amiri’nin tek aday olarak ön plana çıktığı süreçte kendisine rakip olarak görünen isim olarak en yakın müttefiki Hukuk Devleti İttifakı’nın potansiyel adayı Tarık Necm var.

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“İbadi ve Amiri arasındaki rekabet ulusal alanda yer açtı. Kürtler ve Sünniler en büyük bloğu oluşturmak için iki ittifaktan birine katılmaları konusunda şartlarını dayattı. İki koalisyondan her biri, herhangi bir bakanlık, bağımsız organ veya askeri ve güvelik alanları ile ilgili pozisyon tekliflerine meyil eden Sünni ve Kürt koalisyonları saflarında çatlak yarmakta büyük ölçüde başarılı oldular.

Buna ek olarak Zafer Koalisyonu liderinden bir kısmı tarafından dün yayınlanan açıklamada İbadi koalisyonu toplantısından bir gün sonra Zafer Koalisyonu’nda sürpriz bir çatlak olduğu belirtildi.

Açıklamada Koalisyon’un adayı olması nedeniyle İbadi’ye bağlı kalınacağı teyit edilmişti. Faleh el-Feyyaz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Zafer Koalisyonu’nun tek adayının İbadi olduğunu belirtmişti.

Ancak kaynaklar, Irak İslam Partisi’nin yanı sıra Halit el-Ubeydi liderliğindeki Beyark el-Hayr Partisi ve Ata Partisi lideri Faleh el-Feyyaz’ın imzalarının bulunduğu yeni bir açıklamaya işaret etti. Yaptıkları açıklamada şunları aktardılar:

“Zafer Koalisyonu liderleri, Irak’ın birliği, egemenliği ve halkın reform talepleri ile bir sonraki hükümetin oluşumunun hızlandırılması konularında ilgili dini merciin direktiflerine cevap verecek başbakan adayının ilgili bloklarca en geniş şekilde temsil edilen kişi olması gerektiğini düşünüyorlar.”

Açıklamada ayrıca ilgili tarafların dışarıda tutulduğuna yönelik iddialar reddedilirken söz konusu liderlerin durum hakkında Zafer Koalisyonu ile toplantı talep edecekleri kaydedildi.

Fetih Koalisyonu liderlerinden Ubudi de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Diğer şart ise ulusal alana açılmak için yapılacak girişimlerdir. Bunun oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Başbakan olacak kimsenin ofisinde oturmasını istemiyoruz. Hadi el-Amiri, Fetih’in tek adayıdır. Diğer blokların da kendi adayları var. Ama şimdi görüyoruz ki beş Şii blok ve onlarla birlikte Sünni ve Kürt blokları durumun kritik olması sebebiyle müzakere masasında oturuyorlar.”