Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Husi milislerden sivillere ‘bubi tuzaklı’ hamle | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen’deki askeri kaynaklar, Husi milislerin, halkı evlerinde kalmaya zorlamak için ‘bubi tuzağı’ kullandığını açıkladı. Bu hamleyle, İran destekli milislerin, ulusal ordunun batıdaki kıyı kesimleri kurtarmak üzere ilerleyişinin engellenmeye çalıştığını belirten kaynaklar, Hudeyde’deki eylemlerin arttığını söyledi. ‘Bubi tuzağı’ kullanan milislerin ayrıca, Hudeyde’nin kuzeyindeki el-Munire bölgesinde sivilleri kaçırdığı belirtildi.

Şarku’l Avsat’a açıklama yapan Yemen Ulusal Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Abdu Macali, bölgeyi besleyen ana içme suyu hattının kesildiği Dureyhimi’deki yıkıcı faaliyetlerin takip edildiğini belirtti. Macali, milislerin sivilleri taciz ettiğini, onların evlerinden çıkışlarını ve ulusal ordunun kontrol ettiği bölgelere gitmelerini engellemek için evlerine saldırı düzenlediğini duyurdu.

Husi milislerin, Yemen ordusunun ilerleyişini önlemek için sivilleri kalkan olarak kullandığı ifade edilirken, halkın güvenliğini tehdit eden sabotaj eylemleri gerçekleştirdiği, el-Munire bölgesinde adam kaçırma ve istismar olaylarının arttığı ifade edildi.

Abdu Macali, Husi milislerin sakinlerin bölgede kalmayı reddettiği takdirde evlerini havaya uçurarak Dureyhimi’de sivillere karşı katliamlar gerçekleştirebileceğini vurguladı. Askeri Sözcü, sivilleri milislerin eylemlerinden korumak amacıyla ordunun Yemen’deki şehirlerin kontrolünü sağlamak için stratejik ve hayati hedeflere sahip olduğunu belirtti.

Öte yandan meşruiyeti destekleyen koalisyon güçleri, Hudeyde kenti ve güney bölgelerinde milislerin mevzilerine yönelik operasyonlarına devam ediyor. Askeri kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre, koalisyon güçleri, Hudeyde’nin kuzeyindeki el-Dahi bölgesinde ve sahil şeridi yakınlarında, milislere ait mevzilere saldırı düzenledi.

Ordudan Saada-Hacca ikmal yoluna hamle

Aynı şekilde ordu, Saada’da ilerlemeye devam ederken, Bakim Müdürlüğü’nde bir silah deposu da imha edildi. Ordu ayrıca, Saada ve Hacca’yı birbirine bağlayan yolda tedarik ve kontrol hatlarını kesmeyi başardı. Kaynaklara göre ordu, Bakim’in merkezini çevreleyen bölgeleri de kurtardı. Şarku’l Avsat’a aktarılana göre ordu, batı kıyı kesimlerinin geri kalanını kurtarma çabaları kapsamında milisleri kuşatma altına aldı.

İran destekli milisler bir bir yakalanıyor

Diğer taraftan Ulusal Ordu, Cevf Bölgesi’ndeki stratejik bölgeler üzerindeki etkisini genişletti. Bu çerçevede Maslub bölgesindeki bir alan kurtarılırken, İran destekli milislere ait çok sayıda mevzi de ordu güçleri tarafından ele geçirildi. Yemen ordusu kaynakları, milislerin moral çöküntüsü içerisinde olduğunu, bu durumun da askeri çatışmalar sırasında onların kitlesel olarak göç etmesine neden olduğunu belirtti. Kaynaklar, ordunun 60 milisi yakaladığını ve yaklaşık 100 milisin de ulusal ordu lehine askeri çatışmalara karışmalarının ardından teslim olduğunu duyurdu.

Ordu, Husilere ait bir uçağı düşürdü

Öte yandan Şarku’l Avsat’a konuşan Ulusal Ordu 22 Mika Tugayı Lideri Abdullah el-Şarabi, ordu güçlerinin Taiz’in güneyinde yer alan Saber’deki Husi milislere ait bir uçağı düşürdüğünü duyurdu. Marib’in batısındaki Sirvah bölgesinde ise ordu tarafından yürütülen operasyonlar kapsamında çok sayıda Husi milis öldürüldü ve bazıları da yaralandı.

Aynı şekilde milislere ait mevzilere yönelik ulusal ordu saldırıları, geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana devam ediyor. Askeri bir kaynağın Şarku’l Avsat’a aktardığına göre, Sirvah’ta milislere ait askeri takviyeler, koalisyon güçleri tarafından imha edilirken, milisler, ordunun kontrolündeki alanlara sızmaya çalışıyor.