Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

DEAŞ’ın elindeki son bölgelere yönelik operasyon hazırlığı sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak ve Suriye’de DEAŞ terör örgütüne karşı başlattığı askeri operasyonlar dördüncü yılını tamamladı. Koalisyon güçleri, örgüt kontrolündeki bölgelerin yüzde 98’ini kurtardı, Suriye’de DEAŞ kontrolünde kalan son bölge olan Deyri Zor kentinin doğusundaki Hacin beldesini kurtarmak için de kuvvet yığmaya başladı.

Askeri uzmanların tahminlerine göre Hacin beldesine düzenlenecek askeri operasyonlar 1 ila 3 ay arasında sürebilir. Ancak yapılan açıklamalar DEAŞ militanlarının ne zaman tamamen etkisiz hale getirileceği tahmininde bulunmanın oldukça zor olduğu yönünde. Örgüt militanları, Suriye’nin doğusundaki Deyri Zor kentinin Irak sınırındaki çöl arazisinde gizleniyor. ABD askeri kaynaklarının tahminine göre bölgede bin kadar DEAŞ unsuru var.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sean Robertson, Hacin operasyonunun Koalisyon güçlerinin Suriye’deki son görevi olabileceğini söyledi. DEAŞ unsurlarının tamamen etkisiz hale getirilmesi halinde Koalisyon’un görevini tamamlayacağına işaret ederek söz konusu operasyonun zorlu geçeceğini, 2 ya da 3 ay sürebileceğini de sözlerine ekledi.

Robertson, konuya ilişkin Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda Uluslararası Koalisyon ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) operasyon için sürdürdükleri askeri eğitim programlarının üçüncü ve son aşamasını tamamladığını ve Hacin beldesini DEAŞ terör örgütünden kurtarmayı hedeflediklerini söyledi. Koalisyon’un tahminlere göre değil, saha şartlarına göre hareket ettiğini, bu yüzden de operasyon için belirli bir süre verilemeyeceğini belirten Robertson, “DEAŞ’ı büyük ölçüde yok etmemize ve kontrolü altındaki toprakların yüzde 98’ini kurtarmamıza rağmen örgüt militanları her fırsatı kullanarak saldırı gerçekleştirmeye devam ediyor” ifadesini kullandı.

SDG militanlarının terörist olarak nitelenmesine de değinen Robertson, SDG’nin terör örgütü olmadığını, Arap, Kürt, Türkmen ve Çerkez gibi değişik etnik unsurlardan oluşan bir koalisyon olduğunu belirtti. Konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“SDG, Suriye’nin kuzeydoğu bölgesinin özgürleştirilmesinde temel ortak olmuştur. Eğer SDG’nin verdiği kayıplar olmasaydı, DEAŞ’a karşı bu başarıyı elde edemezdik.”

2014 yılında başlayan operasyonlar sürecinde Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin asker kaybının 17 olduğu bilgisini veren Robertson açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Neler yaşayacağımızı tahmin edemeyiz. Ancak Hacin’de DEAŞ terör örgütüne karşı vereceğimiz zorlu mücadeleye odaklanmalıyız. DEAŞ’ın yenilmesi hedefiyle hayatını feda eden 17 askerimizin görevini tamamlamakta kararlıyız.”

Uluslararası Koalisyon Güçleri ile SDG’nin DEAŞ’a karşı verdiği kayıplara ilişkin açıklamalar farklılık gösteriyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) verilerine göre ölü sayısı bin 130’u sivil olmak üzere 3 bin 250 iken diğer kaynaklar sayının çok daha yüksek olduğunu ifade ediyor.