Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Sadr, oyların yeniden sayılmasından sonra da ilk sıradaki yerini korudu | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak’ta, geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan seçimlerde kullanılan oyların yeniden sayım işlemi tamamlandı. Mayıs seçimlerinden birinci sırada çıkan din adamı Mukteda es-Sadr, oyların yeniden sayılmasından sonra da yerini korudu. Sadr, bu sonuçla hükümetin kurulmasında temel rol oynayacak.

Irak Yüksek Seçim Kurulu, bu sabah saatlerinde, resmi internet sitesinde, oyların yeniden sayılması işleminin sonuçlarını açıkladı. Kurul, açıklamasında, 18 vilayete sahip Irak’ın 13 vilayetindeki sonuçların öncekilerle bire bir örtüştüğünü bildirdi.

Seçimlerin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen siyasi partilerin parlamentodaki en büyük grubu oluşturarak hükümeti kurma çalışmaları ise sürüyor.

Oyların yeniden sayılması, sonuçlarda ciddi bir değişim meydana getirmezken, Sadr, parlamentoda kazandığı 54 sandalyeyi korudu.

Mevcut Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki koalisyon, 42 olan sandalye sayısını korudu. İran ile ittifak halindeki Şii grupların oluşturduğu koalisyon ise yeni sonuçlara göre sandalye sayısını 47’den 48’e çıkararak ikinci sıradaki yerini korudu.

Bu arada ülkede yaşanan siyasi kargaşa ve hükümetin bir türlü kurulamaması, Iraklıların sabrını taşırıyor. DEAŞ terör örgütüne karşı 3 yıl süren bir savaştan çıkan Irak’ta yolsuzluk skandallarının yanı sıra, savaşın tahrip ettiği ülkenin yeniden imarı için adım atılmaması da halk arasında infiale sebep oluyor.

Sadr’dan Başbakan’a 40 şart

Halkın tepkisi her geçen gün artarken, Irak’ın en üst Şii dini mercii Ayetullah Ali es-Sistani, halk protestolarını destekliyor. Protestoları destekleyen bir başka Şii lider Mukteda es-Sadr, hükümetin kurulması için yeni seçilecek Başbakan’a 40 şart sundu. Sadr’ın şartları arasında, siyasi bağımsızlık ve liderliğindeki siyasi koalisyonun hükümete katılması da yer alıyor.

Irak parlamentosunun, geçtiğimiz Haziran ayında, daha önce elektronik ortamda sayılan oyların elle yeniden sayılmasına ilişkin kararının, sonuçlarda ciddi bir değişim meydana getirmeyeceğinin tahmin edilmesine rağmen tartışmalara sebep olmuştu.

Yüksek Seçim Kurulu, Pazartesi günü yayınladığı açıklamada, 2 ay önce çıkan bir yangında oy pusulalarının yanması sebebiyle oyların yeniden sayım işlemini, başkent Bağdat ile sınırlı tuttuğunu bildirmişti.

Parlamentonun Seçim Kurulu’nun görevini askıya alarak, oyların hakimlerden oluşan bir komite tarafından yeniden sayılmasını kararlaştırmasından saatler sonra oyların tutulduğu depoda bir yangın çıkmıştı.

Mayıs ayında düzenlenen seçimlerde kullanılan oyların elektronik ortamda sayılması ise sayımın hızlı gerçekleştirilmesiydi. Ancak, siyasi çevreler elektronik sayımın ilk kez yapılması nedeniyle sonuçlara güvenmediğini bildirmişti.