Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

11 Eylül saldırılarının faillerinden Münir el-Mutasaddık serbest bırakılıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Karlsruhe’deki Alman savcıları 9 Ağustos’ta yaptıkları açıklamada, 2001 yılının eylül ayında New York ve Washington’da saldırı gerçekleştirdiği iddia edilen terör hücresine yardım etmekle suçlanan Münir el-Mutasaddık’ın ülkesi Fas’a gönderilmek üzere erken tahliye edileceğini duyurdu.

Berlin’deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü konuya dair açıklama yapmayı reddederken Mutasaddık’ın halen gözaltında olduğu ve Hamburg’daki yargı makamları sözcüsünün de bu durumu onayladığı bilgisini vermekle yetindi. Zanlının Hamburg’da tutuklu olduğunu ifade eden Sözcü, güvenlik nedeniyle şartların ayrıntılarına ve serbest bırakılma tarihine dair açıklamada bulunmadı.

Almanya’da yayınlanan Bild gazetesinin haberine göre 11 Eylül 2001 yılında New York ve Washington’a saldırı düzenleyen terör hücrelerine karıştığı gerekçesiyle 15 yıl önce Almanya’da tutuklanan Münir el-Mutasaddık, Hamburg’da bir hapishanede, kamuoyunun gözünden uzak, gizli bir şekilde serbest bırakıldı. Bu çerçevede Fas asıllı el-Mutasaddık’ın ülkesine gönderilmesi bekleniyor. Yapılan açıklamalar Alman yasalarınca terör suçlamasıyla hüküm giyen herkese bu uygulamanın yapıldığı yönünde. Gazetenin aktardığına göre Alman makamları, Hamburg’daki bir hapishanede tutulan Fas asıllı zanlı el-Mutasaddık’ı Fas’a tahliye etme kararı aldı.

El-Mutasaddık’ın davası 2003’ün şubat ayında Hamburg’da başladı, 31 duruşmanın ardından 15 yıl hapis cezasıyla sona erdi. Ancak Federal Mahkeme kararı reddederken yeni tanıklar ve ifadeler çerçevesinde hükmün gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Birkaç duruşmanın ardından mahkeme cinayet eylemlerine katıldığı konusunda kanıt yetersizliği dolayısıyla hapis cezasını 7 yıla hafifletti. Federal Mahkeme ise kararı temyiz ederek zanlının yeniden yargılanmasını istedi. El-Mutasaddık’ın üçüncü davasında ise 15 yıl hapis cezası kararı verildi. 11 Eylül’de 3 binden fazla kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyen terör örgütüne karışmakla suçlanan zanlı hakkında aynı zamanda terör örgütü faaliyetleri kapsamında çalışma, Mısırlı Muhammed Atta liderliğinde intihar saldırılarına lojistik destek sağlama suçlamaları da yöneltildi.

Almanya’da terör davaları

Öte yandan Saarland eyaleti İçişleri Bakanı Klaus Bouillon, 2017 yılında radikalizme dair bir rapor yayınladı. Raporda, Fransa sınırındaki 1,1 milyon nüfuslu eyaletin geçen yıl 12 suça tanık olduğu belirtildi. Aynı şekilde 1 yıl boyunca bölgedeki radikal İslamcı militanların sayısının 260’tan 300’e yükseldiği ifade edilirken güvenlik hizmetlerinin 2017 yılı boyunca vatandaşlar tarafından radikalizm yanlısı veya aşırı sağcı kişiler hakkında 150’den fazla uyarı aldığı bildirildi.

Aynı şekilde Almanya’da terör suçlamasıyla tutuklanan kişi sayısında DEAŞ’ın Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğramasına rağmen azalma görülmediği vurgulandı.

Karlsruhe’deki Federal Savcılık, 9 Ağustos’ta düzenlediği bir basın toplantısında son iki yıl içerisinde terör suçlaması dolayısıyla 20 kişinin yargılandığını ve tutuklandığını belirtti. Aktarılana göre zanlıların çoğu Afganistan’daki Taliban’ın yanı sıra Suriye ve Irak’taki DEAŞ ve Nusra Cephesi’nin saflarında yer aldı.

Savcılık, söz konusu sayının bu ay 23’e yükselebileceğini, zira 26 Temmuz’da Almanya vatandaşı Nils D’nin DEAŞ’a katılma ve suç eylemlerine karışma suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtti.

Aynı gün Alman vatandaşı Zabene Ulrike de Karlsruhe şehri yakınlarında DEAŞ’a mensup olma suçlamasıyla gözaltına alındı. Savcılık, Ulrike’yi cinayete karışmakla suçluyor. Benzer şekilde 2 Ağustos’ta da Hamad A, 2013 yılından bu yana Nusra Cephesi’ne mensup olma suçlamasıyla gözaltına alındı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre zanlıların çoğunun DEAŞ ve Nusra Cephesi saflarına katıldığı belirtildi. Ayrıca Boko Haram, Eş-Şebab ve Taliban hareketlerinden ikişer unsurun bulunduğu vurgulandı.

18 yaşındaki Erkam A, Irak’ta DEAŞ’a katıldığı suçlamasıyla 12 Haziran 2018 tarihinde gözaltına alındı. Sanığın terör örgütü tarafından işgal edilmeden önce DEAŞ’a katılmak üzere Musul’a gittiği, askeri eğitimlerden sonra Irak’ta DEAŞ’ın yanında savaştığı, 2015 yılında örgütten ayrıldığı ve 1 yıl sonra Balkanlar üzerinden mültecilerle birlikte Almanya’ya sızdığı kaydedildi.

Savcılık raporunda 2017 yılında Almanya’da 32 kişinin terör örgütü mensubu olma ve savaşlara karışma suçlamalarıyla tutuklandığı bilgisi verildi. Aktarılanlara göre benzer türdeki tutuklamalarda 2018 yılında da azalma yaşanmazken sayı 36’ya yükseldi. 2016 yılında tutuklananların sayısı 32 olarak verilirken çoğunun Suriye’deki radikal örgütlere mensup olduğu açıklandı.