Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Irak’ta oyların yeniden sayımı sonuçları değiştirmedi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Parlamentonun, Irak Yüksek Seçim Kurulu’nun görevini askıya alarak, oyların hakimlerden oluşan bir komisyon tarafından yeniden sayılmasını kararlaştırmasıyla başlayan hareketli maraton dün sona erdi. Irak Yüksek Seçim Kurulu’nun gece geç saatlerde oyların yeniden elle sayımıyla çıkan sonuçları ilan etti. Dün gece ilan edilen sonuçlarla daha önce elektronik ortamda yapılan sayımın sonuçları, Bağdat hariç diğer illerde birbirine yüzde yüz uydu.

Mayıs ayında düzenlenen seçimlerde kullanılan oyların elektronik ortamda sayılmasının amacı sayımın hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesiydi. Ancak, siyasi çevreler elektronik sayımın ilk kez yapılması nedeniyle sonuçlara güvenmediğini bildirmişti.

Elle yapılan oy sayım işlemi Irak’ta seçimin galibini değiştirmedi. Elektronik ortamda yapılan sayım işlemiyle seçimlerden birinci çıkan Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sairun koalisyonu, yeni oy sayımından çıkan sonuca göre, 329 sandalyeli mecliste 54 sandalye kazanarak birinci sıradaki yerini kordu. İran ile ittifak halindeki Şii grupların oluşturduğu Fetih Koalisyonu ise yeni sonuçlara göre sandalye sayısını 47’den 48’e çıkararak ikinci sıradaki yerini korudu. Aynı şekilde Mevcut Başbakan Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu’nun 42 olan sandalye sayısında bir değişiklik yaşanmadı.

Irak parlamentosu, 6 Haziran’da Seçim Kurulu’nun görevini askıya alarak, oyların 9 hakimden oluşan bir komisyon tarafından yeniden elle sayılmasına karar vermişti. 3 Temmuz’da çalışmalarını başlatan komisyon dün gece geç saatlerde nihai sonuçları açıkladı.

Komisyonun açıkladığı sonuçlara göre, sadece Bağdat’ta küçük bir değişiklik yaşandı. Başkent Bağdat’taki değişiklik sonucunda, Sünni güçlerden oluşan Bağdat Koalisyonun önceki sonuçlara göre kazandığı bir sandalye, Fetih Koalisyonuna devredilmiş oldu. Yani Mahmud Kayisi’nin kaybettiği koltuğu, Fetih Koalisyonundan Muhammed Sahib Derraci’nin devr aldı.

Anbar ilinde, “Anbar Kimliğimizdir” listesindeki Muhammed Kerbuli, yeni sonuca göre koltuğunu kendisiyle aynı blokta yer alan Adil el-Mehvali’ye kıaptırdı.

Kerbuli’den komisyon kuruluna eleştiri

Kerbuli, Bağdat Koalisyonuna ait bir sandalyenin Fetih’e kaydırılmasından dolayı hakimlerden oluşan komisyonu sert bir şekilde eleştirdi.

Kerbuli Facebook sayfasından paylaştığı mesajda, “Rusafa ilçesindeki oy sandıklarının yakılması suçunu örtbas etmek amacıyla Kerh ilçesinde Bağdat’ın Sünni oylarını mezhepçi bir yaklaşım tarzıyla değerlendirmesi, Komisyon kurulunun bir ayıbıdır. Bağdat koalisyonu haklarını talep etmekten asla taviz vermeyecek. BM’nin burada sorumluluk yüklenmesi gerekir” ifadelerini kulandı.

Kerbuli’nin üyesi olduğu Iraklı Güçler Koalisyonu, önceki gün yayınladığı açıklamada, Seçim Komisyonunu, Bağdat Koalisyonuyla ilgili aldığı kararı “herhangi bir temayülden ve mezhepsel hesaplardan uzak bir şekilde” yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Yargının şeffaf, yetkin ve işlerini titizlikle düzenleyen bir kurum olduğuna olan inancımızdan ötürü, seçim komisyonu için görevlendirilen hakimlerin kaybeden bazı kişilerin yalanlarına ve uydurmalarına inandığını görmek bizleri şaşırttı. Komisyonun söz konusu kararı, Iraklı seçmenlerin oylarını koruyarak, belirli bir temayülden, yanlış bilgilerden, mezhepsel hesaplardan ve partizanlıktan uzak bir şekilde yeniden gözden geçirmesi gerekir”

3 vekil koltuklarını kaybetti

Öte yandan Zikari, Ninova ve Selahaddin illerinde yapılan elle sayım işleminin sonuçları, bazı parti ve bloklar içinde küçük değişiklikler beraberinde getirdi. Bu değişiklikle birlikte önceki sonuçlara göre kazanmış gözüken 3 aday meclisteki sandalyelerini kendileriyle aynı blokta bulunan diğer adaylara bıraktılar. Böylece Selahaddin ilinde kaybeden Ali Sacri, sandalyesini yine kendi blokunda yer alan Şalan Kerim’e bıraktı. Ninova’da Vataniyye Koalisyonundan Gudat Şamri sandalyesini, Semia Gullab’a, Anbar’da Muhammed Kerbuli ise sandalyesini Adil el-Mehvali’ye bıraktı.

Görevi askıya alınan Yüksek Seçim Kurulu’ndan Maan el-Heytavi, önceki gün yaptığı açıklamada, çalışmalarından dolayı hakimlerden oluşan Seçim Komisyonu’na teşekkürlerini iletti.

“Sonuçlar elektronik sistemin sağlıklı olduğunu gösterdi”

Heytani’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Elle sayım işleminin sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından kullanılan elektronik sistemin sağlıklı olduğunu gösterdi. Seçim Komisyon’unun, oyların elle sayımı sırasında harcadığı çabalar için teşekkürler” ifadeleri yer aldı.

Heytani ile aynı fikri paylaşan Mustansiriyye Üniversitesi’nden siyaset bilimi uzmanı Ussam el-Fiyeli de elektronik ortamda yapılan sayımla elle yapılan sayımın birbirine uyduğu görüşünde.

Şarku’l Avsat’a seçim sonuçlarının değerlendiren Fiyeli, “Uzman gözlemciler için sonuçların birbiriyle örtüşmesi beklenen bir durumdu. Elektronik sistemde yapılan sayıma gölge düşürerek Federal Mahkeme’ye başvuranlar, seçimlerin iptal edileceğini düşünüyorlardı. Fakat Mahkeme böyle bir şey yapmadı. Böylece görüldü ki Yüksek Seçim Kurulu’nun sağlam duruşu doğru çıktı. Seçim sonuçları üzerine gölge düşürme çabalarının da doğru olmadığı görüldü. Yapılan itirazlar, halkın, seçmenin ve Seçim Kurulunun kazanması karşılığında gerçek anlamda başarısızlığa uğradı” diye konuştu.