Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Washington, siyasi kriz yaşadığı Ankara’ya, alüminyum ve çelikte uyguladığı gümrük vergisini artırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

NATO’nun iki stratejik ortağı ABD ve Türkiye arasındaki siyasi gerilim artarken, ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’den ithal edilen alüminyum ve çelik maddelerine uygulanan gümrük vergilerini artırdığını bildirdi. Buna göre, alüminyuma uygulanan gümrük vergileri yüzde 20 oranında artarken, çeliğe uygulanan gümrük vergileri de yüzde 50 oranında artırıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün sabah saatlerinde, twitter hesabı aracılığıyla yayınladığı mesajda, “Türkiye’den ithal edilen alüminyum ve çelik maddelerine uyguladığımız gümrük vergilerinin artırılması emrini verdim. Türkiye ile ilişkilerimiz kötü. Türk lirası dolar karşısında hızla eriyor” ifadelerine yer verdi.

Türk lirası son dönemde dolar karşısında ciddi bir gerileme yaşıyor. Döviz piyasalarında bir dolar 6.13 liraya alıcı bulurken, Türk lirası yüzde 14 oranında değer kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise liranın değer kaybetmesinin ekonomiye fazla bir etkide bulunmayacağını vaat ederken, önemli ekonomik icraatların hayata geçirileceğini bildirdi.

Türkiye’de tutuklu bulunan ABD’li Rahip Andrew Brunson’un Washington tarafından serbest bırakılmasının istenmesinin ardından, Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerilim arttı. Türkiye, tutuklu bulundurduğu Rahip Brunson’u teröre yardım ve casuslukla suçlarken, kriz Türk ekonomisini olumsuz etkiledi.

“Türkiye suni bir ekonomik değişim yaşıyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün, Bayburt’ta yaptığı konuşmada, ekonomik saldırılara karşı ülkesini koruyacağını ifade ederek, “Türkiye suni bir ekonomik değişim yaşıyor. Ancak faiz lobisi başaramayacak” dedi.

Erdoğan’ın açıklamasından sonra liradaki değer kaybı bir süreliğine dursa da ilerleyen saatlerde kayıp sürdü. Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ise dün, İstanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısında, yeni ekonomi programına dair bilgi verdi.

Albayrak, yeni sistem ile bakan sayısının azaltıldığını anımsatarak, daha hızlı, dinamik, aktif bir sisteme kavuşulmasıyla birlikte yeni bir düzeye çıkılacağını ifade ettiğini hatırlattı.

Bugünün kendisi için çok heyecan verici olduğunu aktaran Albayrak, şunları anlattı:

“Bugün bu yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı yapıyoruz. Tabii ki detayları eylüldeki Orta Vadeli Plan (OVP) özelinde atacağımız adımlar noktasında, bugüne kadar yaptığımız istişare toplantılarının benzerlerinde sık bir şekilde ortaya koyarak ifade edeceğiz. İş insanlarımız, ekonomistlerimiz, akademisyenlerimizle teorik olarak yaptığımız bu toplantılara devam edeceğiz. Esas konu bugün bu çerçevede baktığımızda Türkiye’nin orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkması için gerekli noktalarda nasıl bir yol haritası çizmesi noktasında birçok toplantılar yaptık.”

Albayrak, “Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm stratejileriyle daha hızlı ve güçlü politikalarıyla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağız.” diyerek, “(Hazine ve Maliye Bakanlığı) Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en etkin uyum ve koordinasyonun yaşandığı bir döneme şahit olacağımız bir bakanlık. Para ve maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye dayalı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir adım öne taşıyan yönetim kademesiyle çok daha etkin ve güçlü bakanlık olacak. Her alanda hem içeriden hem de dışarıdan danışmanlarla, bakan yardımcılarıyla, genel müdürlerle çok daha etkin bir bakanlık olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın verilerine göre, Borsa 2018 yılının başından bu yana 20.339 puan kaybetti. Borsa, günü 97.185 puanla kapattı.

İngiltere’de yayın yapan Financial Times gazetesinin haberine göre, Avrupa Merkez Bankası, Türkiye’deki krizin ülkede işlen gören Avrupa paralarına da güçlü bir yansımada bulunabileceğinden endişe ettiğini bildirdi.