Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Kahire’de Sisi ile bir araya geldi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İki günlük resmi ziyareti kapsamında Başkent Kahire gelen Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve beraberindeki heyet, Mısırlı yetkililer tarafından resmi bir törenle karşılandı. Hadi, ziyaret kapsamında Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah el-Sisi ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Hadi, Mısırlı mevkidaşı ile gerçekleştirdiği kapalı toplantıda iki ülke arasında çeşitli alanlarda kurulan ilişkiler masaya yatırıldı. Yemen resmi kaynakları tarafından aktarılana göre görüşmelerde, Yemen- Mısır Yüksek Ortak Komite’nin faaliyete geçirilmesinin ve iki ülke arasındaki ilişkilerin her yönüyle geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca silahlı kuvvetlerin, güvenlik, eğitim, sağlık, yargı, savcılık, merkez bankası ve kamu maliyesi birimlerinin iyileştirilmesi çerçevesinde iki ülke arasında çeşitli düzeylerde ortak koordinasyonun önemine dikkat çekildi.

Aynı şekilde görüşmede, Yemenlilerin Mısır’da ikamet durumları da ele alınırken, geçici başkent Aden ve Hadramut’taki Seiyun bölgesine Mısır’dan uçuş izni verilmesi de gündeme gelen konular arasında yer aldı.

İki taraf, Yemen’in Mısırlı doktor ve sağlık personellerine olan ihtiyacından söz ederken, Mısır’daki hastanelerde Yemen savaşında yaralananların tedavi edilme imkanına değindi.

Aynı şekilde ziyaret sırasında Merkez Bankası Direktörü Muhammed Zemmam ve Mısır Merkez Bankası Direktörü Tarık Hasan Amir tarafından bir anlaşma imzalandı.

Kızıldeniz’in maruz kaldığı tehlikeleri ele alındı

Öte yandan Mısır ve Yemen liderleri tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasında, Mısır’ın Yemen meşruiyetinin desteklenmesine vurgu yapıldı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Sisi’ye Yemen’deki gelişmeler hakkında bilgi verdiğini ifade ederken, görüşme sırasında ortak öneme sahip birçok meselenin ve iki ülke arasındaki iş birliğinin ele alındığını belirtti.

Hadi, “Kızıldeniz’in güvenliğini etkilemeyi amaçlayan İran destekli Husi milislerin ortaya koyduğu terörizm dolayısıyla Kızıldeniz’in maruz kaldığı tehlikeleri ele aldık. Bu savaşı sona erdirmek ve Yemen halkının acılarını durdurmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

“Yemen’in dış güçler için bir nüfuz alanı haline gelmesini reddediyoruz”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ise, Yemen’in güvenlik ve istikrarının sadece Mısır ulusal güvenliği için değil tüm bölgenin güvenliği ve istikrarı için de son derece önemli olduğunu vurguladı. Ortak basın açıklamasında konuşan Sisi, “Yemen’in Araplar dışında başka güçler için bir nüfuz alanı haline gelmesini kesinlikle reddediyoruz. Yemen’in kardeş Arap ülkelerinin istikrar ve güvenliğini veya Kızıldeniz ile Babu’l Mendeb Boğazı’nda seyir özgürlüğünü tehdit eden bir alan haline gelmesini de kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Yemen’in istikrarı ve toprak bütünlüğünü daima desteklediklerini söyleyen Sisi, durumun Mısır dış politikasındaki değişmez noktalardan biri olduğunu vurguladı.

Hadi’nin Mısır’a üçüncü ziyareti

Söz konusu ziyaret, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin göreve gelmesinden bu yana Mısır’a düzenlediği üçüncü ziyaret oldu.

Öte yandan ziyareti sırasında Yemen Cumhurbaşkanına, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhammed el-Şedadi, Danışmanları Reşad el-Alimi ve Nasr Taha Mustafa, Yasin Makavi, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Direktörü Abdullah el-Alimi, Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani, Halk Sağlığı ve Nüfus Bakanı Nasır Baum, Eğitim Bakanı Hüseyn Baslama, Yemen Merkez Bankası Direktörü Muhammed Zemmam ve Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı Binbaşı Ahmed el-Musabi eşlik etti.

Genel Halk Kongresi’nin yeniden birleştirme çabaları

Şarku’l Avsat’ın kaynaklardan edindiği bilgilere, Cumhurbaşkanı Hadi’nin ziyareti, Yemenlilerin Mısır’a seyahat etme konusundaki kısıtlamaları hafifletmenin, ekonomik ve sağlık alanında ilişkileri geliştirmenin yanı sıra başta İran destekli Husi milisler karşısında Yemen meşruiyetini desteklemek üzere Mısır ve Yemen arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynaklar, geçtiğimiz Aralık ayında eski Yemen Cumhurbaşkanı ve Yemen Genel Halk Kongresi partisi kurucusu Ali Abdullah Salih’in Husi milisler tarafından öldürülmesinin ardından partiyi Hadi liderliğinde birleştirme çabalarının ele alındığını belirttiler.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, geçtiğimiz aylarda yerel ve bölgesel çalışmaların gerçekleştirildiğini, Husiler tarafından ortaya koyulan planların önünü kesip parti saflarını birleştirmek üzere çaba sarf edildiğini söyledi. Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Hadi’nin Yemen meşruiyetini destekleyen onlarca milletvekili ve üst düzey yetkilinin yanı sıra Kahire’de ikamet eden üst düzey parti liderleri ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Salih ailesine büyük rol

Görüşmelerde partinin Hadi liderliğinde birleştirilmesinin ele alındığını belirten kaynaklar ayrıca, Yemen’in siyasi ve askeri geleceğinde Salih ailesine daha büyük bir rol verilmesi çerçevesinde devrik liderin oğlu Ahmed Salih’in meşruiyet ve siyasi parti saflarında önemli bir yer tutmasının sağlanmaya çalışıldığının da altını çizdi.

Geçtiğimiz aylarda bir dizi üst düzey parti yetkilisi de partiyi bir arada tutmak için birleşik bir vizyon belirlemek ve Husi darbesiyle mücadele etmek amacıyla Riyad, Abu Dabi, Kahire ve Muskat’ta ziyaretler düzenlemişti.

“Parti güç sahibi olanlar için bir araç olmayacak”

Bu bağlamda Halk Kongresi liderlerinden Ebu Bekir el-Kurbi Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, partinin “Bireyler, gruplar, zenginlik veya güç sahibi olanlar için bir araç olmayacağını” vurguladı.

Eski Dışişleri Bakanı Ebu Bekir el-Kurbi ayrıca, “Parti, bugün her türlü komploya karşı kendi tüzüğünü destekleyen milyonlarca üyenin kralı oldu” dedi.

Yemen resmi kaynakları, Hadi’nin Mısır’a yaptığı ziyaretin, terörizm ve radikalizm ile mücadele etmek amacıyla Kahire ile ortak çabalara ve öneme sahip konulara dikkati çektiğini vurguladı. Bu çerçevede Arap Birliği Genel Sekreterinin ve Mısır Temsilciler Meclisi Başkanının, siyasi ve sosyal konulara dair Hadi ile bir araya geleceği ifade edildi.