Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Londra’da bir kişi terör saldırısı şüphesiyle gözaltına alındı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Londra polisi, aracını parlamento binasının dışındaki bariyerlere süren ve en az iki kişiyi yaralayan bir kişinin “terör eylemi” şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi. Polis tarafından yapılan yazılı açıklamada, terörle mücadele polisinin olaya dair soruşturma başlattığı ifade edildi.

Londra Scotland Yard polisi, bir aracın parlamento binası dışındaki bariyerlere çarpmadan önce yoldaki bisiklet sürücülerine ve yayalara çarptığını duyurdu. Bu çerçevede polis, 20’li yaşlarındaki sürücüyü gözaltına alırken, şüpheli soruşturulmak üzere Londra’nın güneyindeki bir polis karakoluna götürdü. Açıklamada ise olay sırasında yaralananların olduğu ve iki kişinin tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Twitter aracılığıyla yaptığı açıklamada “Westminster olayında yaralananlarla aynı duyguları paylaşıyor, acil servise ise hızlı ve cesur müdahalesi dolayısıyla teşekkür ediyorum” dedi. Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise olaya dair görüş bildirenlere teşekkür ederek, Londra Emniyet Müdürü Cressida Dick ile temasta olduğunu ifade etti.

Trump: Bu hayvanlar kaçık

ABD Başkanı Donald Trump da 14 Ağustos’ta Londra’da bulunan İngiltere parlamentosundaki terör saldırısının arka planında yer alanlarla mücadele etme çağrısında bulundu. Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Londra’da bir diğer terör saldırısı… Bu hayvanlar kaçık. Onlarla sertlik ve güç yoluyla baş edilmeli” ifadelerine yer verdi.

Görgü tanıklarına göre olay kasıtlı

Öte yandan 18 ay gibi kısa bir sürede 4 terör saldırısına maruz kalan Londra’da bu olayın ardından gerginlik artarken görgü şahitleri, sürücünün bu eyleminin kasıtlı olduğunu öne sürdü.

Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar, olay yerinde polise bağlı birkaç “Van” tipi aracın olduğunu ortaya koydu. Aynı şekilde Londra’nın merkezini çevreleyen sokaklar halka kapatıldı. Polis tarafından yapılan açıklamada, aracın Ford Fiesta model olduğu, yerel saatle 7.37 sıralarında parlamento binası önündeki bariyerlere çarpmadan önce birkaç kişiyi yaraladığı belirtildi.

Twitter’da yapılan açıklamalara göre, ağır silahlı polis memurları güvenlik bariyerlerine çarpmasının ardından gümüş renkli bir aracın etrafını kuşatırken, araçtan çıkan sürücüye silahlarını doğrulttu. Daha sonra ise polis memurları, parlamento binasını çevreleyen tren ve metro istasyonları kapattı. Londra’daki bir acil servis de yaralanan 2 kişinin hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Bir görgü tanığı olan Ivelina Ushab, The Association News’e yaptığı açıklamada, olayın kasıtlı göründüğünü belirtti. Ushab, “Ters yönde gidiyordu. Bir gürültü ve çığlık sesi duydum. Döndüm ve bariyerlere belki de kaldırımlara doğru hızla hareket eden gümüş renkli bir araba gördüm. Olayın kasıtlı olduğuna inanıyorum” dedi. Aynı şekilde 45 yaşındaki Jason Williams da olayın kasıtlı göründüğünü söyledi.

18 ayda 4 terör saldırısı

Bölge Mart 2017’de de bir terör saldırısına tanık olmuştu. Mart 2017’de, yine aynı bölge olan Westminster Köprüsü’nde kiralık bir aracı kullanan Halid Mesud isimli bir şahıs, aracı insanların üzerine sürmüş, ardından İngiltere parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu. Bu terör saldırısında 4 kişi hayatını kaybetmişti. Mesud kullandığı araçtan çıkarak parlamentonun bahçesine girmiş, burada görevli bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Çevrede bulunan diğer güvenlik görevlileri de Mesud’u vurarak etkisiz hale getirmişti.

İngiltere, 22 Mart’ta yaşanan saldırının ardından çalkantılı bir dönem yaşıyor. Zira Londra, 18 ay gibi kısa bir sürede 4 terör saldırısına maruz kaldı.

İntihar eylemcisi Selman Abadi, 22 Mayıs’ta ABD’li ses sanatçısı Ariana Grande’nin konseri sırasında Manchester’da bombalı saldırı gerçekleştirmiş ve çocuklar da dahil 22 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl 3 Haziran’da da Londra’da üç kişi minibüsle Londra Köprüsü’ndeki yayaları hedef aldıktan sonra yakınlarda bunulan Borough Market’e girerek çevredekileri bıçaklamaya başlamıştı. Saldırıda 8 kişi hayatını kaybetmişti. Yine 19 Haziran’da Londra’nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınlarında bir kişi, teravih çıkışı aracını Müslümanların üzerine sürmüş, 1 kişi hayatını kaybetmişti. Ayrıca 18 yaşındaki Ahmed Hasan da bir metro istasyonunda saldırı düzenlerken, 51 kişi yaralanmıştı.