Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

İsrail kaçırılan Yemenli Yahudi çocukların sırrını araştıracak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İsrail, 1950’li yıllarda gizemli bir şekilde kaybolan çoğu Yemenli binlerce Yahudi bebeğin akıbetinin ortaya çıkarılması için hamlede bulundu.

Yaklaşık 70 yılın ardından Pazartesi günü, İsrail Bakanlık Arşiv Komisyonu, Yahudi çocukların Yemen ve diğer bölgelerden kaçırılmasıyla ilgili 300 bin gizli belgenin içeriğinin ortaya çıkarılması talimatını verdi.

Buna göre, söz konusu belgeler, İsrail’in kuruluşunun ilk yıllarında kaçırılan çocuklarla ilgili ne olup bittiğinin öğrenilmesi için İsrail parlamentosu (Knesset) tarafından kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu önünde açılacak.

Bu dosyalar, binlerce (ve belki de onbinlerce) çocuğun kaçırıldığı bir süreci kapsıyor. Çocuklar, ailelerinden tedavi edilecekleri bahanesiyle alınarak hastaneye götürülmüş ve daha sonra ebeveynlere, çocukların tedavi sürecinde hayatını kaybettiği söylenmişti.

Yemen başta olmak üzere diğer Doğu ülkeleri ve Balkanlardan İsrail’e götürülen binlerce ailenin çocuğu kaçırıldı. Bu çocuklar, özellikle Avrupa’da zulüm gören veya Yahudi Soykırımı’ndan (Holokost) kurtulan aileler başta olmak üzere Avrupa Aşkenaz Yahudileri’ne satıldı.

İsrail’de kurulan tüm hükümetler, onlarca yıl boyunca, Yemenli Yahudilerin meseleyi unutacağı umuduyla bu konuyu gizli tutmaya özen gösterdi. Polis ve orduya ait gizli arşivlerde saklanan dosyaların açılmasına karşı çıkıldı.

Bakanlık Komisyonu tarafından alınan yeni karar, sadece halkın baskısı sebebiyle alınmadı. Bilakis siyasi amaçlar da içeriyor. Bu suç geçmişte iktidarda olan fakat bugün muhalefet konumunda bulunan partiler tarafından işlendi. İsrail’de şuan iktidarda olan sağcılar, halkın bu suçları öğrenmesiyle puan kazanmayı istiyor.