Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Al Jazeera, ABD’nin ‘Yabancı Ajan Yasası’na tabi tutulacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz Pazartesi günü 716 milyon dolarlık bir savunma bütçesi yasasını onayladı. CNN News web sitesinde yer alan habere göre, söz konusu yasa, ‘Katarlı Al Jazeera’ gibi medya kuruluşlarının düzenli olarak finansmanlarını ve sahiplerini bildirmelerini gerektiriyor. Al Jazeera’nin (AJ), ABD’ye düşman, radikal içerik sunduğu öne sürülüyor.

Geçtiğimiz Mart ayında, ABD’li Demokrat ve Cumhuriyetçi kanun koyucular, ABD’ye düşman radikal içeri yayınlaması nedeniyle Al Jazeera’yi, Yabancı Ajan Yasası’na (Yabancı Temsilci Kayıt Yasası- FARA) tabi tutmak için Adalet Bakanlığı’na baskı yaptı.

Söz konusu yasanın (FARA) tarihi, İkinci Dünya Savaşı öncesine uzanıyor. FARA, yabancı unsurlar adına siyasi ya da yarı-siyasi bir kapasiteyle çalışan kişilerin, belirli aralıklarla, çalıştıkları unsurla olan ilişkilerine ve aynı zamanda faaliyetlerine, aldıkları faturalara ve bu faaliyetleri destekleyen masraflarına dair tebliğde bulunmalarını gerektiren bir tebliğ kanunu.

Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA), 2019 yılında ister yabancı hükümetlerin ister siyasi partilerin ABD’deki yabancı medya kuruluşlarının, 60 gün içinde Federal İletişim Kurulu’na (FCC) rapor vermesini gerektiriyor.

Söz konusu raporların yılda iki kez sunulması gerekiyor. FCC’nin raporlarının Kongre’ye sunulup, internet sitesinde yayınlama zorunluluğu bulunuyor.

CNN News web sitesinde yer alan bilgilere göre, Al Jazeera, Katar’a ait bir yayın kuruluşu olduğunu bildirdi. Ayrıca Doha’nın, ABD’nin müttefiki konumunda olduğunu açıkladı.

Ancak Katar’ın dış politikalarında ABD’nin “yabancı terör örgütü” olarak ilan etme hamlesinde bulunduğu Müslüman Kardeşler ve Hamas Hareketi gibi gruplara destek vermesi, Washington’ın eleştirilerine maruz kalmasına neden oldu. Diğer yandan, Katar’ın Körfez’deki komşularıyla arasında oluşan çatlağı derinleştirdi.

‘Al Jazeera, ABD’ye düşman, radikal içerik sunuluyor’ iddiası

Al Jazeera kanalının, ABD’ye düşman, radikal içerik sunduğu öne sürülüyor.

Russia Today kanalı da FARA kapsamına alındı

ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz yıl da Russia Today (RT) kanalından FARA’ya kayıt olmasını talep etmişti. Washington, RT’nin ‘Kremlin’in propaganda aracı’ olduğunu ve bu nedenle yabancı bir ülkenin çıkarları için lobi faaliyetleri yapanları hedef alan bir yasa olan FARA kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini iddia etmişti.

Bu arada Merkezi Philadelphia’daki Ortadoğu Forumu, AJ kanalının FARA’ya tabi tutulması girişimini memnuniyetle karşıladı. Yasanın yabancı medya kuruluşlarını hedef aldığı, öncelikli olarak Al Jazeera’nın ihlallerine vurgu yapıldığı ifade edildi. Forum Müdürü Gregg Roman, “Al Jazeera’nin Kongre hakkında, bilinen diğer gazetelerden çok daha fazla yayın yaptığını, bunun da gazeteciliğin ötesinde, farklı bir durum olduğunu” söyledi.

Her iki partideki kanun koyucular, Al Jazeera tarafından yayınlanan içeriğin, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından “terörist” olarak sınıflandırılan yabancı örgütleri kapsayarak, Amerikan çıkarlarını doğrudan zayıflattığını belirlediklerini yazdı. Söz konusu örgütler arasında Hamas, Hizbullah milisleri, Filistin İslami Cihad, Nusra Cephesi ve Suriye’de El Kaide ile DEAŞ’ın kolları da bulunuyor.

Kanun koyucular, ayrıca ABD vatandaşlarının, aldıkları bilgi ve haberlerin tarafsız olup olmadığını veya yabancı ülkeler tarafından aldatıcı propaganda yaptıklarını bilmesi gerektiğini de vurguladı.