Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Çinli yetkililer diplomatik temaslarda bulunmak üzere Washington’a gidecek | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Çin yönetimi, ticari ilişkilerinin gergin olduğu ABD ile diplomatik müzakereler yürütmek üzere Ağustos sonunda, ABD’nin başkenti Washington’a üst düzey yetkililerini göndermeye hazırlanıyor.

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yayınlanan açıklamada, Ticaret Bakanı Yardımcısı Wang Shouwen’in ABD tarafından gelen davet üzerine ABD Hazine Bakanı’nın uluslararası ticaretten sorumlu yardımcısı David Malpass ile görüşeceği ifade edildi.

Açıklamada, şu cümlelere yer verildi;

“Çin tarafı ticari korumacılığı kabul etmediğini ve ticarette sınırlandırıcı tedbirleri reddettiğini bir kez daha bildirmektedir. Bununla birlikte Çin, karşılıklı değişim ve eşitlik temelinde müzakereleri memnuniyetle karşılamaktadır.”

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, geçtiğimiz Haziran ayında, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile Çin’in başkenti Pekin’de bir toplantı düzenlemişti. Ancak bu toplantı da iki ülke arasındaki gerilimin sonlanmasına yetmemişti. ABD’nin Temmuz ayı başında Çin’den gelen mallara 34 milyar dolarlık ek gümrük vergisi uygulama kararı üzerine mütekabiliyet esasıyla Washington’a aynı miktarda ek gümrük vergisi uygulamıştı.

16 milyar dolarlık ek gümrük vergisi daha uygulanacak

İki taraf, 23 Ağustos’ta birbirlerine 16 milyar dolarlık ek gümrük vergisi paketini daha işleme koymaya hazırlanıyor.

Japonya’da faaliyet gösteren “Tokai Tokyo Research Institute” adı araştırma kuruluşunda görevli araştırmacı Makota Singoki, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Çin ve ABD’li yetkililer arasındaki müzakerelerin neler getireceğini önceden tahmin etmek oldukça güç. Ancak her iki ülke de gümrük vergileri konusunda olumlu bir mutabakata varmayı hedefliyor” dedi.

Singoki, değerlendirmesinde, “İki ülke de sorunları çözme konusunda kararlı olmasaydı bu müzakerelere girişmezdi” şeklinde konuştu.

Çinli yetkililer, ABD tarafından uygulanan ek gümrük vergilerinin ülke ekonomisine etki etmediğini söylese de analistler, iki ülke arasındaki ticaret savaşının etkisini bu ay içinde gösterebileceğini dile getiriyor.