Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Suriyeli muhalif yetkili: Türkiye radikal grupları PKK’ya karşı savaştıracak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Suriye muhalefetinden üst düzey bir yetkili, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Çarşamba günü, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede, İdlib’deki duruma dair 7 Eylül’de düzenlenecek zirveye dair son detayların belirlendiğini belirtti.

Görüşme hakkında Alman Haber Ajansı’na (DPA) bilgi veren söz konusu muhalif kaynak, “Nusret Cephesi’nin çoğu savaşçısı dahil silahlı muhalif grupların büyük çoğunluğunun durumları netleştirilecek. Anlaşmayı reddeden Nusret Cephesi, Türkistan İslam Partisi ve diğer muhalif gruplara bağlı militanlar kısa süre içerisinde Türkiye’ye nakledilecek. Bu militanların bir kısmı PKK’ya karşı düzenlenecek operasyonlarda, örgütün merkezi olan Kandil Dağı temizlenene kadar kullanılacak” iddiasına bulundu.

Hamanı’nın kuzeyinde askeri geçit

Öte yandan Suriyeli muhalif gruplar, Rus ve Türk kuvvetlerinin Hama’nın kuzeyindeki Morek beldesi yakınlarında ortak bir askeri geçit açmaya başladığını bildirdi.

Muhalif kaynakların verdiği bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Rus ordusuyla ortak bir askeri kontrol noktası kurmak üzere Hama’nın kuzeyindeki Morek beldesine çimento ve tuğla sevkiyatına başladı. TSK, bu kontrol noktasıyla muhaliflerin kontrolündeki bölgeler ile rejim kontrolündeki bölgeler arasında sivil geçişlerin sağlanmasını hedefliyor.

Söz konusu kaynaklar, İdlib’in doğu kırsalı ile Halep’in batı kırsalında bulunan muhalif grupların, dün, Halep’in güney kırsalındaki bazı belde ve köyleri askeri bölge ilan ettiğini ifade ederek, rejim güçlerinin cephe hattı oluşturduğu bölgede bulunan sivillerden 48 saat içinde bölgeyi tahliye etmesini talep ettiğini bildirdi.

Konuya dair açıklamada bulunan Ceyşu’l İzze Komutanı General Cemil Salih, rejim güçlerinin Halep’in güney kırsalı, Hama’nın kuzey kırsalı ve İdlib kırsalına silahlı kuvvet göndermeye devam ettiğini belirtti. “Buna paralel olarak söz konusu bölgede siyasi anlaşmalar için girişimler de sürüyor” dedi.

Salih, Twitter’dan yayınladığı mesajda, rejim ve Rus kuvvetlerinin bölgede ‘askeri çalışmalar’ sürdürdüğünü ifade etti. Salih liderliğindeki Ceyşu’l İzze, Hama’nın kuzey kırsalının büyük bölümünü kontrol altında tutuyor.

Öte yandan Esed rejimine bağlı güçler, Hama ve İdlib kırsalındaki sivil yerleşim alanlarına yönelik bombardımanlarını sürdürüyor. Alman Haber Ajansı’na (DPA), dün bir açıklama yapan rejime bağlı askeri kaynaklar, “Kuvvetlerimiz, Lattamine beldesi yakınlarındaki silahlı gruplara ait askeri noktaları imha ederek çok sayıda militanı öldürdü. Ayrıca el-Huvin beldesi yakınlarında bulunan Heyet-u Tahriru’ş Şam’a (HTŞ) ait bir karargahı hedef alarak içindekilerle beraber karargahı imha etti” dedi.

Ahraru’ş Şam’a yeni lider

Diğer yandan, İdlib’deki muhalif gruplardan Ahraru’ş Şam, yeni liderini belirledi. Hareket, eski lideri Hasan Sufan’ın istifasından sonra Cabir Ali Paşa’yı liderliğe getirdi.