Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afganistan Devlet Başkanı Gani, Taliban saldırısına uğrayan Gazne’yi ziyaret etti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, dün, Afganistan’ın güneyindeki Gazne vilayetindeki son güvenlik durumunu yerinde görmek üzere vilayet merkezine gitti. Afgan haber ajansının Gani’nin ofisine dayandırarak verdiği bilgiye göre, Devlet Başkanı Gani, Taliban’ın kente yönelik 5 gün süren saldırısında ölen askerleri anma törenine katılacak.

Gazne vilayet merkezinin kısa süreliğine Taliban kontrolüne geçmesinde bir komplo olduğu ihtimali üzerinde duran Gani, saldırıya ilişkin soruşturma başlatılması emri verdi. Afganistan Devlet Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Gani’nin soruşturma emrini Gazne’deki silahlı kuvvetlerin komutanları ve güvenlik yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası verdiği belirtildi.

72 Taliban militanı öldü

Gani ile görüşen Afganistan Genelkurmay Başkanı General Şerif Yaftali, Gazne’deki operasyonlara dair bilgi vererek, bölgede tarama faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti. Yeni bir saldırının engellenmesi için gerekli önlemlerin alındığını dile getirdi. Afgan hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Gazne’deki son çatışmalarda, 72 Taliban militanının öldürüldüğü ve 29 askerin de hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Afganistan ve ABD’ye ait savaş uçakları, Gazne’ye saldıran Taliban savaşçılarına yönelik hava bombardımanları gerçekleştirmişti. Taliban tarafından yayınlanan açıklamada, ülkenin batısındaki Gor vilayetinde, onlarca Afgan askeri ve 1000 ailenin Talibana bağlılık sunduğunu bildirildi. Taliban savaşçılarının çatışmasız ele geçirdiği Gor vilayeti, ülkenin en fakir vilayetlerinden biri olarak biliniyor. Afganistan’ın diğer bölgelerine göre çatışmaların görülmediği vilayet, Herat ve Kabil arasında bulunuyor.

Taliban, açıklamasında, ABD ve Afgan kuvvetlerinin, Bagman vilayetinde, sivillere ait evlere baskınlar düzenleyerek, bazı evleri patlayıcılarla yıktığını ve sivilleri tutukladığını belirterek, Afgan ve ABD güçlerinin baskınları esnasında 5 sivilin öldürüldüğünü iddia etti.