Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hudeyde’de 50 Husi milis öldürüldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yemen ordusu, Husilerin, Hacca ve Saada’dan Sana’ya yönelik ilerleyişlerini engellerken, Hudeyde’nin güneyinde ve Taiz’in batısında devam eden çatışmalarda, meşruiyeti destekleyen Arap Koalisyonu uçaklarının hava saldırılarında dün, en az 50 milis öldürüldü.

Koalisyonun desteklediği Yemen ordu güçleri, geçtiğimiz Perşembe günü stratejik olarak nitelendirdikleri ilk zaferlerini kazanarak, Saada’da yer alan Bakim’in merkezine girmeyi başardı.

Yemenli resmi kaynakların aktardığına göre 17 Ağustos’ta meşruiyeti destekleyen koalisyon, Hudeyde’nin güneyindeki Husilere ait mevzilere saldırı düzenledi. Ayrıca ordu güçleri, Hudeyde’nin güneyindeki el-Dureyhimi ve Beyt el-Fakih’te Husilere ait alanlara yoğunlaştı.

El-Dureyhimi’ye yönelik hava saldırılarında ve yaşanan çatışmalarda ise en az 40 milis öldürüldü.

Yemen ordusuna bağlı saha kaynakları, ordu ve ortak direniş güçleri ile Husi milisler arasında, el-Dureyhimi’nin doğu cephelerinde çatışmaların devam ettiğini vurguladı. Aynı şekilde el-Tuhayta’nın güneyinde de topçu bombardımanların sürdüğü ifade edildi.

Batı kıyısı kesimlerindeki Husi mevzilerinde panik yaşanırken, Hudeyde ve Zabid’de de tutuklama, adam kaçırma ve evlere baskın uygulamaları tırmanıyor. Bu çerçevede tutuklananlar arasında gazeteci ve insan hakları savunucusu Kemal el-Şavaş ve Zabid’deki Halk Kongresi’nden bazı liderlerin de yer aldığı belirtildi.

Yerel kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre milisler, gazeteci el-Şavaş’ı, Hudeyde ve Sana arasında yer alan bir kafeden kaçırarak, bilinmeyen bir yere götürdü. Aynı şekilde Halk Kongresi partisi liderlerinden Şeyh Haydar Avad ve yerel kongre üyesi Şeyh Azle el-Rikb’in de Zabid’deki evlerine baskın düzenlendi.

Husi milislerin, Şeyh Avad’ın iki akrabasını da tutukladığı, evindeki eşyalarını ve mallarını yağmaladığı vurgulandı.

Öte yandan askeri ve tıbbi kaynaklar, el-Dureyhimi’de kaçmaya çalışan bir ailenin Husiler tarafından yerleştirilen bir mayına basması sonucunda bir kız çocuğunun öldüğünü, ailenin diğer 3 üyesinin de yaralandığını açıkladı.

Aynı şekilde Husi milislerin el-Dureyhimi’de Uluslararası Göç Örgütü’ne ait bir insani yardım deposuna baskın düzenlediği ifade edildi. Kaynaklar, milislerin 2 binden fazla gıda malzemesine el koyduğunu vurguladı.

Diğer taraftan Husi milislerin, 17 Ağustos’ta Sana’da camilerde fetvalar aracılığıyla halkı silahlandırma ve savaşmaya zorladığı kaydedildi.

Görgü tanıkları tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamaya göre Husiler, 17 Ağustos’ta üst düzey liderlerine “ordunun Hayran bölgesini özgürleştirme ve Midi’nin doğusundaki Husi unsurların kuşatmalarını bozma çabaları çerçevesinde” Abes ve Mustaba bölgelerine yönelme emri verdi.

Beşinci Askeri Bölge kuvvetleri, Midi’nin doğusuna doğru ilerleme kaydederek, geçtiğimiz perşembe günü Husi milisleri engellemeyi başardı. Aktarılana göre ordu güçleri, Husilerin güney ve doğu cephelerinden Hudeyde ve Ahem’e doğru yollarını keserek Hayran bölgesinin çoğunluğunu da ele geçirmeyi başardı.

Ordunun resmi web sitesinde yayınlanan bildiriye göre, 102. Tugay Komutanı Tuğgeneral Yasir el-Harisi, Bakim bölgesinin doğu kısımlarına, Aref, el-Ra’s ve Şayhat dağlarının bazı alanlarına geniş çağlı saldırı düzenledi.

El-Harisi, ordu güçlerinin Bakim, Dahyan ve Saada’nın geriye kalan alanlarının da kontrolünü sağladığını belirtti. El-Harisi’nin aktardığına göre mühimmat depolarının ve büyük miktarda silahların ele geçirilmesinin yanı sıra 20’den fazla Husi milis öldürüldü ve çok sayıda milis de yaralandı.

Öte yandan Taiz’in batısında ordu güçleri ve Husi milisler arasında patlak veren çatışmalarda 7 milisin öldürüldüğü ifade edildi.

Yemen ordusuna ait “September Net”’e göre, ordu güçleri milislerin faaliyetlerini boşa çıkarmayı başarırken, milisleri geri çekilmeye ve kaçmaya zorladı. Husi mevzilere yönelik topçu bombardımanlarıyla da milisler Cebel-i Vaaş’ta kuşatma altına alınırken, saldırılar çok sayıda milisin ölmesi ve yaralanmasıyla sonuçlandı. Aktarılana göre milislere ait bir savaş mekanizması da imha edildi.

Askeri kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a aktarılana göre Ulusal Ordu Güçleri, 17 Ağustos’ta ülkenin batısındaki Barat Anan müdürlüğüne bağlı Vadi Selbe’deki milis mevzilerine saldırı düzenledi.

Aktarılana göre ordu güçleri, Barat Anan’daki temizleme operasyonlarını sürdürüyor. Aynı şekilde stratejik Kaşan bölgesi de dahil olmak üzere Husilerin kontrolü altındaki çok sayıda mevzinin kontrolünü ele geçirmeye de devam ediyor. Yaşanan çatışmalar sırasında ise milislerin, çok sayıda kayıp verdiği ifade edildi.