Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Tayvan, Çin lehine bir müttefikini daha kaybetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Tayvan ve El Salvador arasında diplomatik ilişkilerin kesilmesi, Tayvan’ın Çin lehine bir müttefikini daha kaybettiği yorumlarına sebep oldu. Pekin ise Tayvan ile ilişkileri olan ülkelere bu ilişkileri koparmaları yönünde baskılarını sürdürüyor.

Çin’in baskıları nedeniyle Tayvan ile müttefiklik ilişkileri kuran ülkelerin sayısı giderek azalıyor. Baskılar sonucunda Tayvan ile müttefik olan ülke sayısı 17’ye düşerken, bu ülkelerin büyük çoğunluğu ekonomik açıdan kötü durumda bulunan Latin Amerika ve Pasifik ülkelerinden oluşuyor.

“Çin ile ekonomik yarışa girişmeye hazır değiliz”

El Salvador ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinden sonra bir açıklama yapan Tayvan Dışişleri Bakanı Josef Wu, “Çin ile ekonomik yarışa girişmeye hazır değiliz” dedi.

Açıklamasında, El Salvador yönetiminin yaklaşık bir yıldır ciddi bir ekonomik destek aldığına değinen Wu, “Ancak Tayvan, bu tarz meşru olmayan ilişkilere göz yumamaz” şeklinde konuştu.

Wu, açıklamasında, “Çin’in baskıları bizim ancak demokrasi ve özgürlük yolundaki azmimizi artırır” ifadelerini kullandı.

El Salvador Cumhurbaşkanı, devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı açıklamada, Tayvan ile ilişkileri keserek Çin ile müttefiklik ilişkileri kurduklarını söyledi.

Tayvan yönetimi ise müttefiklerinin ekonomik destekle ‘kandırılmasını’ eleştirdi.

El Salvador, Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai İng-Win’in yönetime geldiği 2016 yılından bu yana bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini sonlandıran 5. ülke oldu.