Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’den AB’ye İran tepkisi: Yanlış zamanda yanlış sinyal | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, AB’nin İran’a 18 milyon avroluk kalkınma yardımında bulunma kararı hakkında “Yanlış bir zamanda yanlış bir sinyal” yorumunda bulundu. Hook, Brüksel’e İran’ın küresel istikrara yönelik tehditlerini sona erdirmek için Washington’la iş birliği yapma talebinde bulunurken, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Caved Zarif dün yaptığı açıklamada, petrol satışı ve bankacılık ilişkileri çerçevesinde güvence vermeleri için Avrupa ülkelerine çağrıda bulundu.

Hook, Avrupalı vergi mükelleflerinden gelen dış yardımın halkının ihtiyaçlarını göz ardı eden İran rejimine destek olduğunu ve ciddi siyasi değişimlerin önünü tıkadığını söyledi.

Reuters’a yaptığı açıklamada, yolsuzluk, kötü yönetim, terör ve yabancı çatışmalara yapılan büyük yatırımlar neticesinde İran halkının çok ciddi ekonomik baskılarla karşı karşıya kaldığına değinen Hook, ABD ve AB’nin, İran halkına destek olacak ve rejimin bölgesel ve küresel güvenlik tehditlerini sona erdirecek kalıcı çözümler bulmak için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Hook, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayetullahların eline geçecek daha fazla fon, tüm Avrupa ülkelerindeki suikastları gerçekleştirmeye yönelik daha fazla para demektir. Söz konusu karar, yanlış zamanda gönderilen yanlış bir sinyaldir.”

AB’nin İran’a 18 milyon avroluk (20,7 milyon dolar) yardım sağlamaya yönelik perşembe günü aldığı karar, ABD’nin yaptırımlarının etkisini telafi etmeyi ve Tahran’ın nükleer emellerini sınırlayan 2015 yılında anlaşmayı kurtarmayı hedefliyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Pazar günü yaptığı açıklamada, yardımın Tahran’ı nükleer anlaşmada tutmak için önerilen Avrupa ekonomik paketinin bir parçası olduğunu reddetti.

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekildi ve Tahran’a yönelik yaptırımları yeniden yürürlüğe koydu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, hafta başında İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında Reuters’e yaptığı açıklamada, ABD’nin yaptırımları yeninden yürürlüğe koymasının, İran ekonomisi ve kamuoyu üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu söylemişti.

Zarif: 21 milyon dolarlık paket nükleer anlaşma ile ilgisi yok

Öte yandan, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD yaptırımlarının etkisini ortadan kaldırmak için İran’a 18 milyon avro (21 milyon dolar) yardımda bulunma kararını savundu. Zarif, söz konusu paketin iki tarafın birbiriyle iletişim kurmasına yardımcı olacağını ve paketin nükleer anlaşma ile ilgisi olmadığını söyledi.

İran Öğrenci Haber Ajansı’na (ISNA) göre, Tahran’ın, petrol satışı ve bankacılık ilişkileri çerçevesinde Avrupa’dan güvenceler talep ettiğini söyleyen Zarif, “Avrupa’nın İran petrolünün satışına ve bankacılık kanallarının korunmasına yönelik olarak adımlar atmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya, İran’a yeni bir nükleer enerji santrali kuracak

Tesnim Haber Ajansı’nagöre, İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan cumartesi günü yaptığı açıklamada, 3 bin megawatta ulaşan yeni bir nükleer enerji santralin inşası hakkında Rusya ile müzakerelere başlandığını söyledi. Ajans, İran’ın nükleer enerji ile bin megawatt güç üretme kapasitesi olduğunu kaydetti.

İran, Buşehr’de Rusya tarafından inşa edilen bir nükleer reaktör işletiyor. Rusya, 2014 yılında, ülkede 8 adet reaktör inşa etmek için İran ile bir anlaşma imzalamıştı.