Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Aktivistler, Basra krizini “Tuzun Şarkısı” ile eleştirdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Petrol zengini Basra kentinin yaşadığı su ve çevre kirliliği krizine verilen önemin artmasına rağmen gözlemciler, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin hükümetteki bakanlıklar tarafından yayınlanan bazı bildiri ve ortaya koyulan faaliyetler dışında Basra’da olup bitenlere dair takındığı sessizliğe dikkati çekti. Öyle ki İbadi’nin ofisinden henüz krize, çözüme ve durumu iyileştirme yollarına yönelik herhangi bir açıklama yapılmadı.
Gözlemciler, İbadi’nin sessizliğinin altyapı sorununu çözmek için acil eylemde bulunmanın zorluğuna ve yıllardan bu yana şiddetlenen su sorununa bağlı olduğu görüşünde.

Basra’daki su ve kötü hizmet krizinin yankıları, Irak’taki diğer birçok kente de yayıldı. Anbar vilayetinin batısında yer alan aktivistler, “Basra’ya damla” adlı bir kampanyaya imza atarken Musul’da da benzer faaliyetler başlatıldı. Kampanya, eski futbol yıldızı Ahmed Radi tarafından da desteklendi. Radi, kişisel Facebook hesabı aracılığıyla “Kampanyayı başlatan aktivist kardeşlerimize katılıyoruz. Basra’daki halkımız sağlıklı içme sularına ulaşana kadar onların yanında olacağız” açıklamasında bulundu. Aynı şekilde ses sanatçısı Kasım el-Sultan ve aktris Ala Hüseyin de kampanyaya katılan sanatçılar arasında yer aldı.
Aktivist Haşim Ahmed ise Basra’da Şattülarap kıyısındaki şair Bedr Şakir el-Seyyab heykelinin tuzla kaplanmış görüntülerini paylaşırken fotoğrafın altına da şairin “Yağmurun Şarkısı” şiirine atıfla “Tuzun Şarkısı” başlığını yazdı.

Krizin çözümüne dair görüşmeler sürüyor

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Temsilciler Meclisi’nin Basra kentindeki yeni üyeleri, bölgede kötüleşen durumu görüşmek üzere bugün mecliste bir toplantı düzenledi. Milletvekili Falih el-Huzali yaptığı açıklamada, toplantıda “hükümet vizyonunda konuya dair bir program ve Basra’nın sorunlarını belirli bir zaman içerisinde çözmek için tam bir program bulunmadıkça gelecek hükümeti seçmeme” kararı alındığını söyledi.

Basra’daki eylemciler tarafından valilik binası önünde yapılan oturma eylemleri de 3 haftadır sürüyor. Bu çerçevede kaynaklar, güvenlik güçlerinin engellemesine rağmen eylemlerini sürdüreceğini belirtti. İnsan hakları aktivistleri ve gazetecilerden oluşan “Irak Anayasası’nın 38. Maddesi” isimli koalisyon da geçen cuma günü bölgeye bir dayanışma konvoyu göndererek kitlesel gösterilere katıldı.

Basra Üniversitesi’nin önde gelen aktivistlerinden olan Profesör Kazım Sahlani, Irak’taki çeşitli taraflardan sağlanan desteğe değinerek “Irak’taki diğer bölgelerde bulunan dost ve kardeşlerimizden aldığımız her türlü çaba ve destek iyidir. Adil taleplerimizin desteklenmesine katkıda bulunmaktadır” dedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Kazım Sahlani şu ifadeleri kullandı:

“Meselemiz, sadece hizmet ve sudaki tuzlulukla ilgili değil. Basra, bir yolsuzluk sistemi altında yaşıyor. Bu sistem kendini yenilemekten ve vatandaşların taleplerini yerine getirmekten aciz. Hedeflerimiz, bugün bu sistemi değiştirmek ve durumu ulusal bir hükümet oluşturmaya yöneltmek etrafında oluşuyor. Partilere hizmet etmeyi amaçlayan bir hükümet etrafında değil.”

Sahlani, federal ve yerel hükümeti de Basra’daki kötüleşen durum dolayısıyla suçladı.

BM’den Basra ziyareti

Irak’taki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 25 Ağustos’ta bölgedeki durumu yakından incelemek için Basra’ya ziyarette bulunacaklarını duyurdu. Komiserlik üyesi Fadıl el-Garavi yaptığı açıklamada “Yüksek Komiserlik, Basra’da neler olduğunu yakından takip ediyor. Yarın üst düzey bir heyet Basra’ya ziyarette bulunacak ve durumu yakından incelemek üzere uzun bir müddet bölgede kalacak” dedi.

Sağlık ve Çevre Bakanı Adile Hamud Hüseyin de 25 Ağustos’ta son gelişmeleri ve Basra’daki sağlık durumunu takip etmek için bölgeye giden bir heyete başkanlık etti. Bakanlık bölgede başta kolera olmak üzere ciddi rahatsızlıkların olmadığını, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısının da bulunmadığını duyurdu.