Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Papa’dan İrlanda’ya tarihi ziyaret | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis, Dublin’deki “Dünya Aile Buluşması”na katılmak üzere İrlanda’ya ziyarette bulundu.

Bu yıl Dublin’de düzenlenecek olan Dünya Aile Buluşması’na katılımın şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakama ulaşması bekleniyor.

24 yıl önce Papa II. John Paul tarafından hayata geçirilen “Dünya Aile Buluşması” her üç yılda farklı bir ülkede yapılıyor.

Öğle saatlerinde İrlanda’nın başkenti Dublin’e ulaşan Papa Francis, Vatikan bayrağının renkleri olan beyaz ve sarı güllerden bir buket çiçek taşıyan çocuklarla birlikte Dışişleri Bakanı Simon Coveney tarafından karşılandı. Bu çerçevede bir araya gelen insanlar da ellerinde “Papa’yı seviyoruz”, “Papa Francis, sizi sonsuza kadar seveceğiz” yazılı pankartlar taşıyarak sokaklara indi. Ayrıca Papa, daha sonra iki gün kalacağı yer olan Dublin’in Phoenix Parkına doğru hareket etti.

Dublin ziyaretinde yüzbinlerce kişi tarafından karşılanan Papa Francis, ziyareti sırasında 25 Ağustos’ta Dublin’i gezerek, Dünya Aile Buluşması’na katılmadan önce de evsizleri ziyaret etti.

Öte yandan geçtiğimiz hafta ABD’nin Pennsylvania eyaletinde 1950’lerden bu yana 300’den fazla rahibin 1000’den fazla çocuğa cinsel istismarda bulunduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı.

Bu bağlamda İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, 25 Ağustos’ta Papa Francis’e dünya çapındaki cinsel taciz mağdurlarına adalet getirme çağrısında bulundu.

Dublin Sarayı’ndan toplanan kalabalık önünde konuşma yapan Varadkar, İrlanda’daki skandalların ülkeyi, toplumu ve kiliseyi lekelediğini söyledi. İrlanda Başbakanı ayrıca, “İnsanları karanlık köşelerde, kapalı kapılar ardında tutan sert ve acımasız hükümlere tanık olduk. Adaleti sağlamak, gerçeği göstermek ve kurbanları iyileştirmek için yapılması gereken çok şey var. Kutsal Papa, sizden İrlanda ve dünyada bunların gerçekleşmesini sağlamak için bulunduğunuz yeri ve otoritenizi kullanmanızı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Papa Francis ise dini otoritelerin bu iğrenç suçlarla başa çıkmadaki başarısızlığının “öfkeyi artırdığını ve Katolik toplumuna acı ve utanç vermeye devam ettiğini” ifade etti.

Öte yandan Dublin vatandaşı olan 47 yaşındaki Ann Marie-Dean, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada, “Kilise son yıllarda birçok açıdan çok sayıda değişiklik yaşadı. Bu değişikler, Papa’nın bize destek olmasının da bir yolu oldu” dedi.

İrlanda, birçok değişikliğe tanık oldu. Zira yeni kuşak, ülke tarihinde ilk defa bir gey başbakan seçerek, eşcinsel evliliği ve kürtaj mevzuatını büyük bir gelişmeyle kabul etti ve böylece yıllarca devam eden bir geleneği de bozmuş oldu.

Öte yandan Papa, “iğrençliklerin” tekrarını önlemeye söz verdiği yaklaşık 1,3 milyar Katolik’e de bir mesaj gönderdi. Bu bağlamda Papa Francis, hiçbir çabanın “meydana gelen hasarı onarmak için yeterli olmayacağını” vurguladı. Vatikan kaynakları, bir papanın ilk kez cinsel taciz skandallarıyla ilgili olarak tüm Katoliklere seslenmek için bir mektup yazdığını belirtiyor.

Aynı şekilde Dublin’de yaşayan 31 yaşındaki Richard Duffy, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Buraya gelmesi beni şaşırttı. Hâlâ inkar ediyorlar ve herhangi bir suçu kabul etmeyi reddediyorlar” dedi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre İrlanda Katolik kuruluşları uzun yıllardan bu yana yaygın olarak suiistimaller ile suçlanıyor. Zira bu çerçevede dini derneklerce yönetilen çocuk çalıştırma merkezlerindeki suiistimaller için tazminat almak amacıyla İrlanda hükümeti tarafından yürütülen bir programa 14 bin 500’den fazla başvuru yapıldı.