Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Krizle boğuşan Tahran’dan Doha hamlesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile yaptığı telefon görüşmesinde, 2022 Dünya Kupası çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilecek altyapı projelerini uygulama konusunda destek olmayı teklif etti.

Ruhani’nin bu teklifi, terörle mücadele eden ülkelerin, Haziran 2017’de Doha ile ilişkilerini kesmelerinin projelere olumsuz yansımasının ardından gerçekleşti.

Doha’nın, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ithal ettiği inşaat malzemelerine bağımlılığı ve 2022’deki küresel etkinlik için ihtiyaç duyulan büyük miktarda yapı gereksinimlerini karşılama gerekliliği ışığında yaşanan kriz, çalışmaları geciktirdi.

İran haber ajanslarına göre Ruhani, Katar Emiri ile yaptığı telefon görüşmesinde, Dünya Kupası’na hazırlık çalışmalarına yönelik spor tesislerinin inşası ve imar projelerinin hayata geçirilmesi çerçevesinde İranlı şirketlerin yardım etmeleri teklifinde bulundu.

Ruhani, telefon görüşmesinde ayrıca Şeyh Temim’i, başkent Tahran’da düzenlenecek 3. Asya İşbirliği ve Diyaloğu Forumu Liderler Zirvesi’ne davet etti.

İran’ın Katar’la işbirliği hamlesi, bölgesel ilişkilere müdahalesinin yanı sıra, pek çok hükümet politikasının halk tarafından reddedilmesi nedeniyle ülkede yaşanan boğucu ekonomik krizi kırma girişiminin bir parçası olarak görülüyor.

Öte yandan gözlemciler, Tahran-Doha işbirliğinin, özellikle uluslararası şirketlerin İran pazarlarından çekilmesine yol açan son ABD yaptırımlarının ardından Tahran’ın yaşadığı ağır ekonomik kriz nedeniyle hedeflenen projelerin tamamlanmasına yönelik maliyetlerin yükselmesine neden olacağı ve böylece bu işbirliğinin, ‘başarısızlıkla’ sonuçlanabileceğini düşünüyor.