Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

HTŞ, İdlib’den çekilmeyi kabul etmezken, rejim bölgeye takviye yapmaya devam ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

İdlib’de, Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) bölgeden çekilmesi ya da askeri operasyonun başlatılması arasında bir çözüm bulunmasını beklenirken, İdlib’den çekilmeyi kabul etmeyen HTŞ ile müzakereler sürüyor ve rejim diğer bölgelerden silahlı gruplar getirerek İdlib’e takviye yapmaya devam ediyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurahman, Ankara ile Moskova arasında HTŞ’nin bölgeden çekilmesi için müzakerelerin devam ettiğini söyleyerek, HTŞ liderlerinin uzlaşmazlık göstererek bu çözümü reddetmeleri nedeniyle sorun yaşandığını bildirdi.

HTŞ liderlerinin gösterdikleri bu tutumdan geri adım atmamaları halinde kapsamlı bir savaşa yol açacaklarına dikkat çekerek, söz konusu çatışmanın sonuçlarına dair korkularına rağmen HTŞ’nin bu savaşa hazırlandığını söyleyen Abdurrahman, rejimin de sayılarının 600 olduğu tahmin edilen Doğu Guta ve Dera’da uzlaşmaya vardığı silahlı grupları İdlib operasyonu için bölgeye sevk ettiğini kaydetti.

Rejime bağlı yüzlerce militan Humus’tan Hama’ya geçti

Alman haber ajansı, (DPA) Suriyeli muhalif bir kaynağa dayandırarak verdiği haberinde, rejimin Mayıs ayında anlaşmaya vardığı gruplardan yüzlerce silahlı militanı, Cumartesi günü Humus’un kuzeyindeki kırsal kesimden Hama kırsalına taşıdığını duyurdu.

Haberde, Humus’un kuzey kırsalındaki hükümet güçleriyle uzlaşmaya giren grupların Morek bölgesine doğru yöneleceği de kaydedildi.

SOHR’a göre, HTŞ ile yapılan müzakerelerin sonuçlarına paralel olarak, İdlib’teki muhalif gruplar, İdlib’de olası savaşa dair hazırlıklara zarar vermesi ya da savaşa dahil olmasından endişe edilen DEAŞ’a bağlı uyuyan hücrelere yönelik tarama operasyonları yürütüyor.

HTŞ, 23 DEAŞ militanını yakaladı

Bu bağlamda, yine SOHR tarafından verilen bilgiye göre, HTŞ, dün Derkuş, Kefer Hind, Azmerin ve Tel Ammar beldelerinde düzenlediği operasyon sonucunda DEAŞ üyesi 23 kişiyi yakalayarak HTŞ’ye bağlı emniyet merkezine götürdü.

Muhalif grupların güvenlik operasyonlarının devam ederek, onlarca insanın DEAŞ’a üye olma suçlamasıyla gözaltına alındığı bilgisini veren SOHR, bu kişilerin bazılarının sorgusuz infaz edildiğini, bazılarının soruşturmadan sonra öldürüldüğünü belirtti.

SOHR, Nisan ayından bu yana söz konusu operasyonlar kapsamında öldürülen kişi sayısının 75’e ulaştığına dikkat çekerek, bunların Suriyeli, Iraklı ve diğer milletlerden olduğunu aktardı.